Skip to content
Politică Video

Cozmin Gușă: “Campania Nimeni și Nimic arată cât de puțin pretențioși sunt românii” EXCLUSIV (VIDEO)

Analistul Cozmin Gusa, invitatul celei mai noi editii a Interviurilor PSnews, devenite in aceasta saptamana Dialogurile PSnews, a vorbit in premiera cu jurnalistul Dan Bucura despre particularitatile campaniei electorale ce se apropie de final.

Campania pe care a denumit-o “Nimeni si Nimic” arata in acceptiunea lui Cozmin Gusa, cat de putin pretentiosi sunt alegatorii romani si cat de incapabila este clasa politica sa se autoreformeze.

In ceea ce priveste candidatii, Gusa a sustinut ca acestia nu vin cu nimic nou, nu pot sa impresioneze cu nimic, sunt slabi pregatiti, iar electoratul aproape ca nu poate sa il aleaga din randul acestora, pe cel ce urmeaza sa ii administreze banii. Vinovati pentru acest fenomen sunt liderii de partide, nici unul dintre acestia nedemonstrand viziune, strategie sau leadership.

(Minutele: 00:00 – 12:46)

Dan Bucura: Așa cum am spus, interviurile PSnews au devenit în această săptămână dialogurile PSnews. Astăzi îl avem invitat pe unul din prietenii mei, un om polivalent, consultant, analist, fost politician. Bine ai venit, Cozmin Gușă, pentru prima dată în studioul PSnews!

Cozmin Gușă: Mulțumesc mult de prezentare și invitație, bine v-am găsit pe toți, îmi face plăcere! Mulțumesc că m-ați invitat! Și partener de jogging, să nu uiți!

Dan Bucura: Corect. Și asta e…

Cozmin Gușă: …polivalent.

Dan Bucura: Corect, și partenerul meu de alergat. Vreau să avem o discuție liberă, nu sub formă de interviu, eu te întreb pe tine, tu poți să mă întrebi pe mine. E clar că tema principală a discuției noastre o să fie campania electorală care e pe ultima sută de metri, mai sunt câteva zile și voiam să te întreb cum ți s-a părut din exterior povestea asta cu un singur tur. Mulți au spus că este o chestiune nedreaptă care, până la urmă, va trimite în fruntea unor primării niște oameni mai puțini legitimi.

Cozmin Gușă: Bine, știi cum e nedreaptă, e cum pică. Nedreptatea este relativă, astăzi, în condițiile în care instanțele pe care le avem – de la cele politice, decizionale, până la cele parlamentare, până la cele ale justiției – se pronunță. Ele sunt expresia, mai mult sau mai puțin, a populației României, deci chestia cu nedreptatea e relativă. Ce marchează alegerile locale într-un singur tur, marchează blocajul politic, pentru că dacă n-ar fi fost într-un singur tur, era o posibilitate nu zic neapărat de reformă, dar de schimbare. Această campanie, așa cum a fost ea desemnată cu legea modificată și cu alegerile dintr-un singur tur, înseamnă foarte mult un status-quo: neputând să-ți faci campanie corespunzător, nemaiputând să plătești bani la presă în funcție de bugetul pe care îl ai, nemaiputând să plătești panotaj, să plătești afișe. Dacă vii din postura de outsider, de om care își dorește și poate e competent să ia o primărie sau consiliu județean, ești dezavantajat. Pentru că foarte greu ajungi, mai ales în comunitățiile mari, cum sunt marile municipii, sectoarele Bucureștiului, foarte greu ajungi să fii cunoscut din poziția de outsider, de om care vine să înnoiască actul de administrație, să înnoiască admosfera, să vină cu alte soluții, propabil, pentru că e mult mai mare probabiltatea de reformă în cazul unui nou-venit, decât în cazul unuia care are deja două-trei sau patru mandate și care nu face altceva decât să își apere pielea, bineînțeles, să își rotunjească conturile și să-și hrănească clientela de firme care au proliferat pe bugetele administrative, croite special pentru acele firme care sunt clienții vechi. Vezi, de aici zic eu că era necesară o înnoire și era necesar un efort, pentru că, chiar și la nivelul firmelor românești, mici și mijlocii care mai pot să lucreze pe lângă administrații, pe lângă primării era nevoie de o înnoire în foarte multe cazuri. Pentru că lipsa de concureță și faptul că tot firma “ABCD” S.R.L câștigă de 12 ani, de 15 ani anumite licitații legate de curățenie, legate de drumuri, îi face să lase pe tânjeală, neavând concurență, nu mai poți să plătești performanțele. Dacă ar mai veni firme noi, dacă ar fi să încurajeze concurența liberă asta ar fi un prim efect bun, și alte companii ar putea să lucreze statul român, nu? Pentru administrație.

Dan Bucura: Da, legea electorală în ansamblu mie mi s-a părut că a făcut să avem o campanie bleagă, vizibilă aproape deloc, să fie oare povestea asta cu ultima lună care a blocat, practic, candidații să se mai exprime. Unii s-au mutat în precampanie, am văzut, și cu panotajul și cu bannerele, cu mesaje, cu,e u știu, interacționarea cu alegătorii. Și-au cam făcut-o cu mâna lor, până la urmă, povestea asta. Sau să fie, totuși, teama asta de DNA sau de o structură a statului de avem această lentoare cu, iată, câteva zile înainte – poate nici nu știm canidații în multe locuri.

Cozmin Gușă: Eu aș spune că: bun, în afară de teamă, care este un sentiment uman, dacă nu e controlată nu mai este un sentiment uman, devine animalic. Dar o teamă controlată e un sentiment uman, da? Tuturor ne e frică: ba de un cutremur, ba de o pisică neagră, ba de fel și fel de lucruri. Dar o teamă necontrolată este ceva animalic. Și vedem cum foarte mulți semeni ai noștri, temându-se foarte tare se comportă ca niște animale în vremurile astea. Dar aici: eu am numit campania asta “nimeni și nimic”.

Dan Bucura: Corect.

Cozmin Gușă: Deci campania “nimeni și nimic”, iar acest nimeni și nimic etse ca urmare a involuției accelerate a partidelor politice și a leadership-ului de partid. Acuma, în toată lumea, liderii politici au involuat. Franța nu îl mai are lider pe Francois Mitterand sau Jaques Chirac, chiar, îl are pe Francois Hollande. Nu mai e Helmut Kohl în Germania, este doamna Merkel. Italia nu mai are vreun lider. Adică, vedem că peste tot în Europa o involuție clară al leadership-ului politic s-a înregistrat, dar acolo structurile de partid sunt încă puternice pentru că acolo comunitățile sunt foarte pretențioase. Comunitatea, acolo, știe că trebuie să-ți aleagă un lider competent dacă vrea să îi fie bine, zi de zi, în afara perioadelor de concediu, pentru că nu-s acolo. Lupta de a obliga partidele să pună oameni competenți este una foarte mare în comunitățile europene, din lumea euro-atlantică.

Dan Bucura: Și noi suntem mai puțin pretențioși, zici?

Cozmin Gușă: Da, noi suntem mai puțin pretențioși, ne-am obișnuit. Cum ziceam acum vreo 12-13 ani, mi-a adus aminte un prieten care a spus: noi suntem țara lui “merge, bre”. Și țara lui  “merge, bre” uite că a generat această involuție a partidelor, pentru că partidele au zis “dacă merge, merge”. Înseamnă că ne ptem alege și lideri care sunt, poate, analfabeți și lideri care nu au aplecare către cetățeni și lideri care sunt tentați să fure. Uite: și lideri care sunt condamnați la închisoare.

Dan Bucura: Să fie asta o explicație, de exemplu, pentru fenomene de tipul Andrei Chiliman, Vanghelie, Onțanu, oameni pe care DNA-ul i-a ostracizat, i-a dat ca fiind mari infractori și care au în spate, astăzi dacă îi sondăm, un electorat extraordinar de mare, comparativ cu ceea ce sunt acuzați că ar fi făcut. Să fie asta o explicație? 

Cozmin Gușă: Da, este și asta o explicație, însă aicea trebuie să fim corecți, nu candidăm, nici eu, nici tu. Cred că Orwell a spus un lucru că într-o țară în care cei care câștigă alegerile sunt analfabeți, hoți, infractori, cetățenii nu sunt nedreptățiți, ci sunt complici. Deci, apropo de primarii ăștia longevivi pe care i-ai nominalizat, care, hai să fim serioși, n-au făcut niciunul minuni de vitejie în Sectorul 1. Noi stăm în Sectorul 1, știm cât de mare este bugetul, știm ce se putea face și nu s-a făcut.

Dan Bucura: Cu un buget de genul ăla faceai ceva vizibil…

Cozmin Gușă: Suntem sătui de panseluțe și de alte lucruri care s-au cheltuit acolo, n-au fost proiecte mari de infrastructură, proiecte care să ne facă să fim bucuroși că circulăm fără probleme, care să ne facă să fim bucuroși că, mă rog, toți copiii au locuri de joacă, că este siguranță, că îi ducem la școală cu microbuzul – la un asemenea buget cum are Sectorul 1, atât de mare, s-ar fi putut. Nu, acolo structura a fost parazitată profund, foarte mulți oameni au devenit multi-multi-milionari, învechindu-se contracte cu Primăria de la Sectorul 1, dar așa putem să luăm orice sector la rând și poate că îl analizăm astăzi. Deci, faptul că cetățenii încă preferă anumiți oameni care nu au performat este, în primul rând, o lipsă de cultură civică. Cultura civică minimală pentru un locuitor al unei comunități îi spune în felul următor: “băi, nene, omul ăla pe care îl alegi primar este cel care îți cheștuiește banii”. Măcar atâta trebuie să pricepi. Și la fel cum fiecare dintre noi suntem stresați în case “bă, pe ce-o fi cheltuit nevastă-mea banii”, așa este și cu primarul. Deci, primarul este cel care ne cheltuiește banii tuturor, e capul de familie, într-un fel, administrativ, care cheltuiește banii, dar dacă suntem interesați pe ce se duc banii pe care îi câștigăm în fiecare lună într-o familie – soțul, soția și așa mai departe, la fel, minima cultură civcă ne-ar spune că trebuie să fim foarte atenți pe cine alegem, pentru că ăla ne cheltuiește banii. Noi punem bani acolo, în fiecare lună, dar ăla ne cheltuiește banii. Sigur, e și consiliul, dar noi știm foarte bine că mecanismele priamrului asupra consiliului sunt unele foarte directe și poate să-și facă majoritatea destul de rapid și banii se cam duc pe complicități cu consilieri, mă rog, cam cum dorește acel primar. Deci, această campanie “nimeni și nimic” este una în care nu au apărut aproape deloc fețe noi, remarcabile, este una în care niciun lider de partid nu a demonstrat viziune, strategie, iar aici, la partidele mari, după părerea mea, campion al acestui clasament negativ (ca să spun așa) este leadership-ul PNL. Rar am văzut cum un partid, care vine așa, pe o idee, pe o poziție carr beneficiază de un președinte care cât de cât i-a sprijinit să aibă asemenea, contraperformanțe, și aici nu mă refer neapărat la Alina Gorghiu, că nu aveam așteptări de la Alina Gorghiu. Adică, dacă m-ar fi întrebat cineva dacă mă bazez pe Alina Gorghiu în vreo campanie, ziceam că nu. Nu se pricepe.

 Dan Bucura: Dar Vasile Blaga, care a trecut prin niște campanii?

Cozmin Gușă: Dar era un Vasile Blaga, care a trecut prin niște campanii și, după părerea mea, probabil că în afara unor jocuri de culese, utile pentru partid, pe care le-a făcut, prin județe, altceva nu s-a mai întâmplat și marea-marea mea dezamăgire, chiar dacă e doar un amic de-al meu, asta-i viața, trebuie să fim corecți, este Ilie Bolojan, fost secretar general al Guvernului, uns ca șef de campanie în timp util, adică în primăvară, când putea să se impună, un Ilie Bolojan, dispărut de circa două luni de zile dinc ampania partidului unde este șef de campani, deci aici nu știu ce s-a întâmplat, adică dacă el doar el a ocupat un loc ca să nu stea altul pe acel loc. Dacă a ocupat un loc și atâta este performanța lui în calitate de șef de campanie, mai bine să se lase pe viitor pentru că o semenea lipsă de strategie la un partid ofertant putea să crească valul colectiv. Pentru că mai mult sau mai puțin PNL-ul s-ar fi putut duce acolo, în valul de smpatie pentru înnmoirea clasei politice, generat de tragedia de la Colectiv mult mai bine decât PSD-ul. În loc de asta ce avem? Avem aproape sigur un PSD câștigător chiar dacă și el fără strategie, pentru că strategia sa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *