Skip to content
Politică

Cozmin Guşă, concluzie tăioasă după tentativa de lovitură de stat din Turcia: „Totul pare o mascaradă!”

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre evenimentelor recente din Turcia, acolo unde o parte a armatei a încercat să dea o lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Eu cred că trebuie să aşezăm lucrurile acum, după ce emoţia a trecut, sigur, cu regretul celor câteva sute de morţi şi condoleanţele potrivite. Trebuie să spunem în felul următor: Erdogan nu este un lider atât de frecventabil în lumea democratică şi nu neapărat pentru că are alură autoritaristă sau, după unii, chiar de dictator, ci pentru că această atitudine a dânsului nu este caracterizată în mediile de specialitate ca fiind subordonată unor interese ale naţiunii turce, ci mai degrabă ca fiind coordonată după interesele de menţinere la putere a regimului său. Acolo există o camarilă bine pusă la punct de oameni care controlează contractele cu statul, de oameni care uzufructează interesele de afaceri ale statului turc şi de oameni care sunt extrem de interesaţi, dacă vreţi cumva într-o similaritate cu ce s-a întâmplat în Rusia pe vremea lui Boris Elţîn şi ce se mai întâmplă azi în vremea lui Putin”, a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Mai mult, acesta a adăugat că: „Şi dacă o să-i analizăm ultimele acţiuni, din ultimii ani, o să vedem că de foarte multe ori Erdogan a realizat acţiuni în forţă care nu sunt menite să poziţioneze mai bine Turcia într-un traiect de coordonare, de exemplu, euroatlantic, ci mai degrabă să-i confere avantaje personale în relaţiile cu decidenţii lumii. Pentru că altfel, acea diplomaţie turcă sofisticată ar fi putut să spună nişte lucruri despre felul cum s-a administrat conflictul cu Rusia la doborârea avionului, despre felul în care extrem de brusc Erdogan, dublat de primul ministru, s-a exprimat în scris destul de umil sau prea umil apropo de orgoliul turc în relaţia cu preşedintele rus, respectiv premierul Rusiei, lucru care, pentru o naţiune atât de mare şi influentă cum este Turcia, a dat foarte prost. Eu nu cred că această structură de putere sofisticată de la vârf este foarte mulţumită de felul în care s-a încheiat această reorientare a Turciei, pentru că Turcia, cu acei militari instruiţi alături de militarii NATO, în special cei americani, nu poate privi cu ochi buni reorientarea din ultimele săptămâni ale politicii externe prin discuţiile şi chiar vocea lui Erdogan şi cea a prim-ministrului. Deci, aşa trebuie stau lucrurile. Nu trebuie să cădem în capcana să spunem că aseară un regim așa-zis democratic ales s-a încercat să fie dat jos. Nu, acel regim a fost ales într-un mod formal democratic. Singura problemă este că o structură militară – să vedem cât de natural a acționat această structură militară – a încercat să răstoarne un regim autocratic, nu democratic. Erdogan nu conduce o un regim democratic la Akara, dânsul conduce un regim personal de putere, și, sigur, o anumită falangă din armată – să vedem dacă în mod natural sau, dimpotrivă, în unul coordonat tocmai ca să-i ofere lui Erdogan posibilitatea de răzbunare – a acționat. Scenariile de acum înainte se vor scrie, listele cu cei care au fost arestați brusc în această dimineață… nu știm cum au fost identificați cele câteva mii de militari și cele peste 2000 de judecători și procurori„, a adăugat el.

Totodată, în opinia consultantului politic, „totul pare o mascaradă” menită să-i întărească și mai mult poziția de putere a președintelui turc.

„Totul pare o mascaradă, așa cum mi s-a părut aseară acea intervenție jucată prost de domnișoara de la CNN Turcia în direct, în care o scenetă, o dramoletă a fost pusă în valoare la un canal de televiziune de inspirație euroatlantică. De ce tocmai acolo? Tocmai ca să se discute despre o anumită influență din cursul serii de ieri. Azi ne-am lămurit că, de fapt, toată retorica se îndreaptă către SUA, împotriva SUA, dintr-un motiv ales aleatoriu: că acel rival al lui Erdogan locuiește și este exilat acolo, fără alte dovezi deocamdată; iar șarja SUA a venit imediat foarte puternică, pentru cei obișnuiți cu acest limbaj, vorbind imediat despre dovezi, despre conlucrare în spiritul unor dovezi care l-ar inculpa pe autoexilatul Gulen din SUA. De departe, dacă va fi descifrată această secvență de ieri, mi-e teamă că regimul lui Erdogan va șchiopăta din punct de vedere al coniventei euroatlantice și s-ar putea să ne aflăm în fața unui eveniment aranjat, în urma căruia au fost atâtea sute de morți și mii răniți”, a subliniat Gușă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *