Skip to content
Politică Video

Cozmin Gușă, despre implicarea DNA în campanie și „baronizarea României”: Trăim într-o țară de vinovați EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul de marți al interviurilor PSnews este analistul Cozmin Gușă.

Acesta a vorbit despre implicarea Direcției Naționale Anticorupție în campania electorală, subliniind că se merge pe un principiu în care „trăim într-o țară de vinovați”. În acest sens, analistul a indicat că lipsa de credibilitate generează o lipsă de autoritate a clasei politice.

Totodată, Cozmin Gușă a atras atenția că „baronii” din România sunt invenția PSD-ului, adevărata problemă fiind, de fapt, lipsa lor de extertiză și incompetența. Comentatorul politic a precizat că alegerile într-un singur tur de scrutin au ca efect păstrarea acestor clanuri de „baroni” la putere.

(Minutele 12:46-23:48)

Dan Bucura: Va câștiga, pe fondul legii într-un singur tur, PSD-ul va fi marele câștigător al alegerilor anul ăsta, cred că toată lumea se gândește la chestia asta.

Cozmin Gușă: Da, chestie care va genera evenimente sofisticate pentru că aicea noi nu gândim pentru ziua de după vot și nici ei nu gândesc pentru ziua de după vot. Iar rezultatul alegerilor locale va fi generatorul multor mișcări poate neaștepate astăzi, dar care vor fi cu atât mai eașteptate, cu cât vor fi generate de disperarea suprastructurii din zona de putere și binomul PSD-ALDE, la viitorul USL, unde cei doi lideri sunt încleștați în meandrele justiției – unul cu un verdict care îi dă insomnii pentru o anumită perioadă și, probabil, cu atâtea amenițări posibile, venite pe drum – mă refer la Liviu Dragnea. Celălalt, în mod evident, presat de un scandal cu conotații internaționale, la care nu-i știm încă toate meandrele, apropo și de cererea de arestare a miliardarilor evrei, mă refer laTăriceanu și la ALDE. Deci, această disperare a celor doi vor genera – ei, împreună, în marja acestei disperări – vor genera mișcări total neașteptate pentru marele public, după alegeri. Care nu vor fi doar cele legate: “hai să-l dăm jos pe Cioloș”.

Dan Bucura: Înainte să mai facem o scurtă radiografie a partidelor, pe lângă campania electorală, am avut și o campanie a DNA-ului. Vreau să te întreb cât de cușer ți s-a părut modul în care DNA-ul a apăsat pe accelerație în perioada aceasta și dacă în prisma opiniei publice lucrul acesta a fost văzut pozitiv sau negativ? Eu mă așteptam că … văd că n-a ieșit … mă așteptam ca DNA-ul să ia un pic de pauză măcar în precampanie și campanie și să continue ridicarea primarilor, sau a președinților de Consilii Județene, după alegeri. Iată că s-a întâmplat și înainte.

Cozmin Gușă: Știu că mi-ai spus asta. Am avut o discuție noi parcă prin aprilie, dacă îmi aduc aminte …

Dan Bucura: Și m-am așteptat că se va lua piciorul de pe accelerație …

Cozmin Gușă: … în care tu făceai pronosticul domnule, ca să putem să ne alegem într-un fel, în cunoștință de cauză, niște oameni normali, care să nu fie speriați, ar trebui să fie o pauză, pentru că nu e timpul pierdut. A fost circumspect și atunci, dar știi de ce?

Dan Bucura: Ai avut dreptate.

Cozmin Gușă: În mod teoretic, probabil că așa ar fi trebuit să se întâmple lucrurile – dacă luăm exemplul american, acolo toată lumea a știut dacă FBI-ul nu a acționat până la finalul lunii martie, apropos de acuzațiile la adresa lui Hillary Clinton, nu va mai acționa, sau dacă FBI-ul nu a acționat apropos de niște acuzații la adresa lui Trump până la finalul lui martie, nu va mai acționa – pentru că nu doresc să se implice în campanie. Guccifer este audiat, se discută multe lucruri, dar campania e campanie iar oamenii nu sunt chemați la audieri, nici Hillary, nici Trump, desi ar fi niște motive… cele la Hillary Clinton sunt ușor formale, mai degrabă îi bagă bățul la spite, dar asta e: legea e lege. La noi, se merge pe un principiu în care trăim într-o țară de vinovați. Și acest lucru că suntem o țară de vinovați, percepția acestui lucru care în mod evident este acceptată de către clasa politică și în mod subconștient este acceptată și de către omul de rând – pentru că și omul de rând știe că și el este vinovat: în primul rând este vinovat de felul în care alege de fiecare dată. El știe că a fost generator al acestor politicieni și că e rea alegerea. Pentru că dacă greșești o dată nu e problemă, dar dacă greșești de două sau trei ori la fel, atunci începi să fii vinovat. Și atunci sentimentul este că trăim într-o țară de vinovați.
Lipsa de credibilitate care generează o lipsă de autoritate a clasei politice, instituțiile statului și-au luat o sarcină: de a face curățenie și, pe măsură ce această sarcină de a face curățenie o implementează, se enervează foarte tare că ceilalți, vinovații de serviciu, respectiv cei din Parlament, clasa politică, se pun pe piciorele din spate, cred că vom ajunge u blocaj foarte repede perunt că într-o țară trebuie să existe strategie generală, coordonată, o strategie venită de la Președintele României în jos, mai ales prin CSAT, în această perioadă, pentru că suntem într-un război instalat, noi suntem în al doilea război instalat, nu va merge să facem după ureche treburile aici. Ușor, ușor, or să ne ceară americanii să fim pe poziții. Ăștia se înarmează în Crimeea, își fac o a doua super beză militară la câteva sute de km de litoralul Mării Negre și noi ne jucăm pe-aicea de-a hoții și vardiștii prin România. Păi nu merge așa. Aici trebuie să stabilizezi clasa politică, trebuie să o reformezi și cu capitalul național pe care îl ai, să încerci să hrănești o anumită mașinărie tăcută de război, astea nu sunt decizii publice care se iau. Astea sunt decizii în care oamenii aleși în stat, de la președintele României în jos, trebuie să le ia, să le secretizeze, să facă toate demersurile pentru ca să se calmeze atmosfera. Noi aicea trăim ca într-o țarp de nebuni. Mie îmi pare rău. Foarte mulți prieteni m-au blamat când, în 2010, publicam o carte care, mă rog, titlul a fost foarte dur – “Un ospiciu numit România” – și foarte mulți m-au blamat, spunând că am fost foarte dur și mie mi s-a părut că am fost foarte dur, dar acum nu mi se mai pare că am fost dur, pentru că, efectiv, comportamentul la noi în țară este unul de ospiciu. Și ca să revin la întrebarea ta directă: vina ar putea să fie a DNA-ului, dar dacă se va dovedi că anumite demersuri nu sunt acoperite de ilegalitățile existente. Din păcate, nu cred că e așa. Cred că aceste ilegalități există, unde putem să discutăm la ordinea de priorități. Ei, acolo, până la urmă, se va ajunge.

Dan Bucura: A fost un caz care mie mi s-a părut că a făcut un pic declic, așa, în viziunea opiniei publice, mă refer la Olguța Vasilescu. Acuma, nu știu, văd că se tot aduc probe în continuare. DNA-ul trebuie să arate și ceva concret în dosarul ăla.

Cozmin Gușă: Acolo, la Lia Olguța Vasilescu (eu nu cunosc bine situația de la Craiova), dovadă, acolo sunt două lucruri care mai mult o ajută pe Olguța Vasilescu decât să apară în ochii mulțimii ca fiind o hoață.

Dan Bucura: Au victimizat-o.

Cozmin Gușă: Da, au victimizat-o. Au victimizat-o în primul rând pentru că era vorba despre un concert pentru oameni, cu o amre vedetă pe care craiovenii o iubesc, toți oltenii, de fapt, o iubesc – Goran Bregovic. Și doi, acel denunț al unui om de afaceri strâns cu ușa, care iarăși n-o face antipatică pe Olguța Vasilescu, dar care marchează, cum să spun, un element pe care inclusiv PSD-ul se agață în campanie, în multe locuri din țară, PSD-ul menționează aceste acuze și reținerea Olguței Vasilescu ca pe un atu și ca pe o dovadă că ea ar vrea să facă bine pentru cetățeni, dar DNA-ul îi împiedică. Dar și asta este o minciună sfruntată, dar având un vector simpatic ca Lia Olguța Vasilescu, pot să perpetuez această minciună pentru că, să fim serioși, baronii în România au fost inventați de către PSD, iar baronizarea înseamnă înfruptarea ileagală din banul public, faptul că s-au luat după ei portocaliii lui Băsescu și au venit niște baroni portocalii, după aceea i-au ajuns din urmă și galbenii lui Tăriceanu și au ajuns și baroni galbeni. Avem o țară “baronizată” într-adevăr, problema cu baronii nu este legată de lipsa lor de carismă, problema cu baronii este legată de lipsa lor de expertiză, de faptul că marea majoritate nu au școală, de faptul că perpetuează oameni incompetenți, care un om fiind incompetent, ca să-și ascundă incompetența devine dur, devinehoț, vrea să devină bogat, te umilește la ghișeu, și așa mai departe. Și ușor avem clanuri. Or, alegerile într-un singur tur, ca să revenim, au mai degrabă un efect de a păstra clanurile la putere, chir dacă unul-doi-trei membri ai clanului se mai duc la pușcărie și cei care rămân de pază acasă și se înfruptă în continuare din banul public vor fi la fel de harnici ca până acuma. Iar aici nu are PNL-ul nicio scuză pentru că a acționatîn deplină cunoștință de cauză. Probabil că liderii PNL le și explică astăzi: “da’ de ce nu sunteți mulțumiți pentru că doar noi și PSD-ul avem liste peste tot în țară, deci ne împărțim puterea cu PSD-ul, partidul rămâne pe crai mari”. Și asta este o știre din campanie care nu a fost perpetuată până acuma. Mai vine ALDE undeva unde are liste în aproape jumătate, deci sub jumătate, din aproape jumătate de circumscripții electorale, deci nu avem decât două partide complete, pentru prima dată, și undeva cu mai puțin de o treime – UNPR-ul și PMP-ul. În rest, aparițiile noi gen M10 sau nu-știu-ce – totală dezamăgire am înțeles că Monica Macovei și-a pus liste în 40 de circumscripții din 3000 și ceva, deci asta e o dovadă clară că nu a generat o mișcare, că nu există încredere…

Dan Bucura: N-au posturi, până la urmă…

Cozmin Gușă: Trebuie să vină oamenii. În momentul în care ești credibil, vin oamenii la tine, vin oamenii din județ. Eu am condus un partid, chiar mai mic, dar eu am liste peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *