Skip to content
Politică

Cozmin Guşă, perspectivă îngrijorătoare: România e o ţară aflată în necaz!

www.cotidianul.ro
" "

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut o analiză la cald în ceea ce priveşte decizia şefului statului, Klaus Iohannis, de a înfiinţa o comisie prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară.

Această comisie prezidențială va fi formată din 23 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung, care va fi definitivat în 2017, potrivit Realitatea.net

" "
" "

„E limpede că România e o ţară aflată în necaz: faptul că foarte multe comisii care s-au făcut până acum nu au funcţionat, pe de-o parte au fost făcute prost, pe de altă parte, cei care le-au făcut le-au făcut doar ca să realizeze un gest de imagine, foarte mulţi membri ai comisiilor de până acum nu au fost intersaţi cu adevărat, au fost doar interesaţi să-şi pună o insignă. Iniţiativa preşedintelui Iohannis acum e bună şi oportună cel puţin din două unghiuri. Primul unghi: contextul României este unul extrem de complicat şi e evident că partidele politice, clasa politică, ba chiar şi Guvernul nu oferă expertiza necesară rezolvării problemelor care vin peste noi, despre care noi am tot avertizat. Ele vor fi accelerate pentru că suntem în condiţia unui Război Rece instalat. Deci contextul României complicat sugerează un organism lucrativ format din oameni cu o inteligenţă şi o pregătire superioare, cum sunt cei zece propuşi de preşedintele Iohannis. Îi cunosc sau i-am citit, nu aş avea ce să reproşez niciunuia, dimpotrivă! E un lucru bun că sunt acolo. Legat de partide, dacă tot vorbim de componenţă: sunt şi din partea partidelor nişte propuneri: PDS-ul stă, din păcate, destul de slab. Am văzut un domn acolo care a fost la Fonduri Europene şi nu a făcut nimic, nu înţeleg ce caută acolo; dar e treaba PSD-ului, se vede că nu prea îi pasă de ce se va întâmpla în intercţiunea cu opinia publică, având maşinăria de vot pregătită. Este oportun şi pentru că vin alegerile, iar partidele trebuie să aibă o oglindă a cum se scrie un program politic, a cum se face un proiect despre viitorul ţării, pentru că la asta ne aşteptăm de la partide în campanie electorală: să ne spună din punctul lor de vedere cum ar putea să arate ţara rezolvată printr-o guvernare a lor. Deci, această comisie poate fi o oglindă sau o sursă de inspiraţie pentru partide şi n-ar fi rău”, a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

„Am văzut că această comisie va fi coordonată de Leonard Orban şi Cosmin Marinescu. Nu am nimic cu dânşii; dimpotrivă, sunt nişte tehnicieni pe care i-am văzut de multe ori rezolvând ceva probleme, dar nu pot să-şi asume coordonarea comisiei cu o astfel de componenţă şi cred că aici Klaus Iohannis trebuie să meargă mai departe şi să-şi asume să prezideze această comisie la nivelul tuturor întâlnirilor, pentru că nu poate fi productivă o comisie decât dacă cineva îşi asumă leadership-ul. Iar acel cineva nu poate fi decât cel care a organzat această comisie şi care este legitim din punct de vedere al votanţilor şi al funcţiei pe care o reprezintă, şi anume preşedintele României”, a adăugat el.

În plus, consultantul politic a arătat că este extrem de importantă realizarea unei „sinergii la nivelul intelectualităţii din România”.

„Tot o recomandare este legată de sinergie. Ca să aibă sinergie la nivelul intelectualităţii din România, această comisie şi membrii săi trebuie să-şi trateze rolul nu ca pe insgină primită de la preşedinte sau partide sau Guvern, ci ca pe o dorinţă de a colabora cu toţi cei bine pregătiţi din România şi care vor să îşi aducă suportul. Spre exemplu, în iunie, în ultima vizită pe care ma făcut-o la Washington, am fost rugat să discut în faţa a unui staff de campanie a democraţilor, unde erau şapte oameni; sigur, am vorbit despre Balcani şi zona aceasta. La începutul discuţiei însă, toţi cei şapte au venit cu nişte dosare foarte mari, în care, personalităţi din SUA care susţin candidatura doamnei Clinton, veneau cu fel şi fel de propuneri către unul dintre membrii staff-ului electoral. Adunau aceste păreri într-un mod cvasi-oficial, ca să le pună pe masa pregătirii programului de campanie a doamnei Clinton. Cred că la fel, aceşti intelectuali care fac parte din comisie trebuie să genereze la rândul lor, oficial sau informal, discuţii cu oamenii despre care ei consideră că s-ar pricepe, să-i angreneze şi să poată acumula toate părerile importante despre un domeniu pe care îl vor păstori sau îl vor raporta de la nivelul comisiei. Dacă nu se realizează această sinergie şi această deschidere, iar membrii comisiei tratează această participare în comisie doar ca pe o insignă pe care au primit-o, atunci comisia va deveni inutilă”, a arătat el.

Totodată, Guşă a punctat şi unele minusuri ale comisiei prezidenţiale.

„Sunt trei minusuri pe care le văd, mai ales că vorbim despre alinierea spre reconstrucţia europeană, respectiv parteneriatul strategic cu SUA. Sunt trei domenii foarte importante care sunt tratate ca prioritare de către ţările euroatlantice, din interiorul Uniunii şi mai ales din SUA, dar care nu sunt reprezentate în această comisie şi chiar aceste domenii în România sunt praf. Nu putem vorbi despre proiectul viitorului României daca nu admitem că Justiţia e praf, că mass-media e praf şi că mişcarea sportivă e praf. Deci, trebuie în această comisie, într-un fel sau altul, să se rezolve şi aceste trei domenii importante ale vieţii publice şi ale puterii unui stat în final; respectiv, să se discute despre cum va arăta Justiţia în România – ultimul exemplu, legat de sentinţa în cazul primăriţei de Craiova, ne arată că avem probleme mari în Justiţie. Este o luptă intestină, nu putem să nu avem în proiectul România un capitol dedicat modului cum va arăta Justiţia, cum va fi statutul judecătorilor, procurorilor, legea răspunderii, selecţia care se face acolo”, a precizat consultantul politic.

 

 

2 comentarii la “Cozmin Guşă, perspectivă îngrijorătoare: România e o ţară aflată în necaz!

 1. Domnule Guse va apreciez foarte mult pentru analizele pe care le faceti la Realitatea Tv pe care o urmaresc de regula cind stiu ca veti intra in direct. Sinteti mereu in miezul problemelor. Dar acum nu stiu ce s-a intimplat. Eu cred ca ati venit in tara dupa un concediu prelungit sau sinteti foarte obsosit. Påi cum puteti spune asa ceva ca “România e o ţară aflată în necaz:…” Pai vad si chiorii ca aceasta tara nu are presedinte, nu are guvern chiar daca este condusa de “Guvernul meu ZERO unu” prin Ciolosh care va deveni in viitor un Soroshel de nadejde. Pai nu vedeti ce ne asteapta “Guvernul meu ZERO doi” condus de Soroshel devenit unealta lui Sorosh si nu namai.
  “Nu putem vorbi despre proiectul viitorului României daca nu admitem că Justiţia e praf, că mass-media e praf şi că mişcarea sportivă e praf.”
  Nu vreau sa va deranjez prea mult cu cele remarcate mai sus dar cu privire la justitia praf puteti viziona cu o placere edificatoare o poza care nu asa face cit un milion de cuvinte care este accesibila pe luju.ro in articolul “DE AICI VI SE TRAGE, JUDECATORI – Poze de familie: Raluca Pruna cu Monica Macovei, alaturi de ambasadorii SUA si Marii Britanii…”.
  Daca nu sinteti edificat, incercati pe acelasi cite si “PROCURORUL LUI PONTA LA CHEF CU DENUNTATORUL SI JUDECATORUL” Sper ca acest articol este edificator chiar si pentru analistul politic Guse.
  Daca incercati alte raspunsuri la justitia praf imi pare rau dar trebuie sa le luati drept GULGUTE reale.
  Va rog sa-i transmiteti Domnului Handra respectele mele pentru emisiunea cu festivalul filmului de la LERESTI. Actorii din prima parte a emisiunii sint actori care nu prea apar pe alte posturi de ex. A3 care este inebunita dupe Boureanu.
  Cu Bouleanu nu se face niciodata cultura.
  Si rugati-l pe Rares din partea mea daca va puteti permite sa-l mai lase in pace pe Ponta ca toata lumea stie ca adversitatea lui fata de acest om este ca nu l-a pus presedinte la TVR. O suparare cit de mare are si ea totusi o limita. Prea mult venin pe post strica la audienta, cred eu!
  Cu mult respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *