Skip to content
Politică

Cozmin Guşă, puternic semnal de alarmă: „Suntem în al doilea Război Rece!” Rolul scutului antirachetă

" "

Consultantul politic Cozmin Guşă lansează un puternic semnal de alarmă: „Suntem în al doilea Război Rece!” Vezi care este rolul scutului antirachetă de la Deveselu.

Cozmin Gușă a explicat joi seară, la Realitatea TV, că România este implicată într-un război rece instalat de către SUA și Rusia, dar, de data aceasta, un război care se va duce în principal pe plan geoeconomic, fiind, totuşi, dublat militar.

" "

„Trebuie să se audă vocea asta a noastră de români care cerem un parteneriat cu Statele Unite și în plan economic sau prin Statele Unite, în plan economic, cu alți parteneri strategici, pentru a putea rezista în fața acestui război instalat. Atenție! Suntem în al doilea război rece instalat, care de data asta este de o sorginte geoeconomică, nu mai este de o sorginte militară, cum a fost cel de până în 1989, dar care este dublat militar. Este dublat militar doar pentru a exprima o anumită amenințare și o anumită descurajare, pentru că în rest el se duce în plan economic”, a declarat Guşă.

Cozmin Gușă a arătat că acest război rece instalat a afectat deja economia României, explicând că frauda și eforturile minore ale Guvernului Cioloș sunt principalele cauze pentru ceea ce va urma în țara noastră.

„Iar investițiile cele mai mari care s-au făcut în ultima vreme în România sunt din China. Dacă ne uităm la cele câteva miliarde pe care China le-a introdus în economia românească, ne dăm seama că nu suntem deloc în euro-atlantism, prin infuzia de capital din timpul perioadei Ponta (care și acum este în China), ci suntem de cealaltă parte unde, sigur, reziști greu, pentru că economicul dictează. Iar campionii noștri naționali pe domeniul energiei, unde a investit masiv China în România, nu există. Ar fi putut să existe, dar din cauza fraudelor care i-au executat, poate au fost și păcăliți, a excesului de zel a unor oameni din instituții, astăzi nu mai avem nimic și eforturile minore ale Guvernului sunt total insuficiente, apropo de ceea ce va urma în zona noastră”, a explicat analistul.

În acelaşi timp, consultantul politic a trecut în revistă situaţia a diverse state europene.

„Repet, o zonă care nu se constituie ca o frontieră a NATO, pentru că la această frontieră Polonia a devenit extrem de egoistă și dură în atitudine. Foarte naționalistă, deloc prorusă, dar foarte naționalistă. Cehia, Slovacia, cu multă emoție în glas când vine vorba de Moscova și Putin. Ungaria, nu mai vorbim, s-a îndrăgostit iremediabil de rublele rusești și apoi de naționalismul lor. Și atunci ne uităm că până la Turcia este Bulgaria, care este dominată de acest filo-rusism. Și turcii, flancul sudic extrem al NATO, care au problemele lor, moscheele lor, toate aceste elemente care nu pot să ne conducă la o concluzie de siguranță legat de ce urmează”, a continuat Guşă.

Potrivit lui Cozmin Gușă, România trebuie să fructifice strategic instalarea scutului antirachetă de la Deveselu, întrucât americanii au devenit foarte atenți la țara noastră.

„Vestea bună, pentru că este și o veste bună, este că, odată cu instalarea scutului, cel puțin americanii cu care am stat de vorbă aici în Washington, foarte cuplați la politica externă a administrației americane, au devenit foarte atenți la România. Este un moment pe care putem să-l fructificăm. Nu cred că avem o diplomație care să fie în stare de așa ceva. Cred, însă, că asta trebuie să fie principala prioritate, să folosim această oportunitate a parteneriatului explicit pe care acum America îl înțelege. Treaba asta cu scutul care tocmai a fost instalat a generat o convingere a celor interesați că există ca un fel de al 50 și nu știu câtelea stat al SUA la graniță, într-o zonă în care Rusia a devenit extrem de defensivă și violentă în atitudine. Suntem într-un război instalat, dar partea bună este că oricum am fi fost, de data asta suntem într-un parteneriat strategic. Important este să înțelegem cum să tratăm acest parteneriat, pentru că dacă nu vom înțelege și vom lăsa la latitudinea americanilor să decidă felul în care acest parteneriat există, atunci vom rata din nou”, a conchis Gușă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *