Skip to content
Politică

Cozmin Gușă, radiografie a confruntării Iohannis- Dragnea: Război!

www.soridapress.ro

Consultantul politic Cozmin Gușă, prezent, luni,  la emisiunea „Prime Time News”, de la postul de televiziune Realitatea TV, a propus o serie de scenarii-cheie care ar putea avea loc după alegerile parlamentare.

Astfel, potrivit acestuia, scenariul cel mai sumbru după alegerile parlamentare ar fi cel în care ar putea fi ales un prim-ministru dorit de preşedintele Klaus Iohannis, dar nu şi de partidul care o obţinut o victorie categorică la acest scrutin, adică PSD, şi de liderul acestuia, Liviu Dragnea.

În acest context, consultantul politic a explicat care ar fi consecinţele acestui scenariu, precum şi care sunt celelalte posibile variante de premier.

”De ieri până azi, ne-am convins că PSD plus alte organizații și-l doresc pe Dragnea prim-ministru. Dragnea nu refuză acest lucru; dimpotrivă, este activ în a negocia”, afirmă Cozmin Gușă.

Consultantul politic numește victoria PSD drept una ”aproape” totală, întrucât printre partidele învinse în alegeri nu există un adversar pe măsură, ci un PNL cu un scor sub jumătate din cel al PSD-ului și un USR care nu pare dispus să negocieze cu cineva.

În acest context, susține Cozmin Gușă, s-au constituit două tabere. ”De partea cealaltă a coabitării, la nivelul președintelui Iohannis suntem într-o poziție defensivă a sa, pentru că și-a asumat Cioloș și PNL și a primit semnale din partea publicului care n-au corespuns dorințelor lui”, a explicat acesta.

Mai mult decât atât, arată Gușă, în ceea ce privește votul din Diaspora – elementul care l-a făcut pe Iohannis președinte – vedem o lipsă de entuziasm legată de alegeri și de partenerii politici ai șefului statului.

”Îndemnul lui Iohannis legat de prezența la vot și faptul că prezența a fost mică reprezintă un al treilea element defensiv cu care acesta pornește, este de părere consultantul politic, potrivit Evz.ro

Cozmin Gușă a prezentat, pe larg, scenariile posibile după rezultatul alegerilor, explicând care ar fi consecințele în cazul fiecăruia din ele.

Totodată, în opinia consultantului politic, cel mai periculos scenariu pentru România ar fi cel în care președintele Iohannis ar veni cu o propunere de prim-ministru care n-ar fi în acord cu PSD și cu Liviu Dragnea. În acest caz, explică Gușă, s-ar isca un ”război” intern în România, care n-ar fi deloc de dorit în condițiile precare din regiune pentru Europa și pentru țara noastră.

”1. PSD – Dragnea – Iohannis, pornind de la intenția PSD, acceptul lui Dragnea și al lui Iohannis. Orice intenție de a merge pe alte soluții decât a construi o guvernare în jurul PSD nu mi se pare serioasă.

2. PSD, după discuțiile dintre Iohannis și Dragnea, ar veni cu un nume, altul decât Dragnea, cineva pe care Dragnea l-ar prefera și cu care partidul ar fi de acord. Partidul va juca un rol important.

2.a) Dacă vorbim despre un nume, altul decât Dragnea, pe care Iohannis l-ar dori sau l-ar propune, dacă asta s-ar face cu acordul PSD sau al lui Dragnea, ajungem la un scenariu de pace.

Rolul lui Dragnea ar fi similar rolului partidului Lege și Justiție din Polonia. Dragnea ar fi într-un model polonez, în care toată lumea s-ar înțelege.

2.b) Varianta ”război”: Iohannis, în dezacord cu Dragnea și cu PSD, ar propune un nume. Ar începe de urgență un război dacă Dragnea și PSD n-ar fi de acord cu această variantă”, susține Cozmin Gușă.

Atât pentru PSD plus Liviu Dragnea, cât și pentru președintele Klaus Iohannis, avem o ”armată” politică și una a instituțiilor statului, consideră consultantul politic, care explică în ce constă fiecare.

”Armata” PSD-ului și-a lui Liviu Dragnea:

”Armata” combatanților PSD+Dragnea ar fi formată dintr-un partid mare, disciplinat, câștigător al alegerilor, care știe să se bată în asemenea cazuri, este de părere Cozmin Gușă.

”Cealaltă aripă – a instituțiilor statului – este greu de dedus azi, dacă ne referim la servicii secrete și la CCR, însă cel puțin la CCR PSD-ul are influență”, a arătat acesta.

”Armata” președintelui Iohannis:

”Armata” lui Iohannis este formată, la nivel politic, din PNL – un partid ”decimat, pe un trend descendent, cu o conducere demisionară, cu incapacitate de luptă” și din USR care s-a arătat ”gata să lupte pentru Cioloș, nu pentru Iohannis”, a detaliat Cozmin Gușă, menționând că, în această bătălie, avantajul ar fi al ”armatei politice” a social-democraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *