Skip to content
Politică

Cozmin Guşă, scenariu alarmant: Proiectul UE a ajuns unul „şchiop”

qmagazine.ro

Consultantul politic Cozmin Guşă a analizat, la aniversarea a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii Europene, explicând că, „după un început constructiv, lăcomia a primat”, iar proiectul UE a devenit unul „şchiop”.

Cozmin Guşă a făcut, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Realitatea Românească, cu Octavian Hoandră, un tablou al situaţiei complexe în care se află Uniunea Europeană, detaliind motivele pentru care proiectul UE se află astăzi în impas.

Este un proiect pe care îl aniversăm, ca să spun aşa, ca un preambul la un anumit fel de comemorare, tocmai din motive de etică, proiectul european, de altfel generos, aducător de rezultate în plan societal, astăzi, repet, din motive de etică, adică de nerespectare a eticii, inclusiv de către politicieni, dar mai ales de către corporaţiile multinaţionale, a ajuns un proiect şchiop. UE este un proiect care nu îşi mai poate duce menirea la bun sfârşit, menirea fiind, pe scurt, pace şi bunăstare, tocmai pentru că după un început constructiv, lăcomia a primat şi s-a impus, uşor-uşor.

Vedem astăzi, spre exemplu, un Parlament European ca un fel de „cimitir al elefanţilor”, oameni de factură modestă din punct de vedere politic, nu vorbesc aici despre România, oameni parcaţi în PE pentru a nu face greutăţi în ţară sau oameni răsplătiţi cu nişte sinecuri extrem de generoase, care într-un fel sau altul pot atinge şi 15-20.000 de euro pe lună. Asta ar fi creuzetul de idei al PE, o Comisie Europeană dominată de interese şi fără autoritate clară şi un Consiliu European din ce în ce mai puţin reprezentativ, tocmai din cauza slăbiciunii politicienilor şi a calităţii slabe a liderilor europeni din acest moment, calitate slabă din punct de vedere profesional, pentru că şi un politician poate să fie integrat în această „măsurătoare” a profesionalismului. Asta este cu proiectul european, ajuns aici, aşa cum am spus la început, din motive de nerespectare a unei etici a proiectului iniţial”, a precizat consultantul, la Realitatea TV.

Guşă a explicat că s-a ajuns la o situaţie bizară, la vremuri în care partidele politice nu mai au programe, iar statutul partidului, cel care ar fi trebuit să dicteze etica comportamentală a liderilor politici, nu se respectă şi e doar un pretext.

„Etica politică se creionează întotdeauna într-un mod unitar, dar cu accente şi caracteristici corespunzătoare doctrinelor politice care guvernează comportamentul colectiv al unor oameni dintr-un partid sau comportamentul individual al unor lideri.

Faptul că partidele nu se mai orientează după doctrină, nu se mai vectorizează după vreo ideologie, generează şi o slabă etică, care rămâne un soi de cadru de comportament…în baza unor statute ale partidelor, care se încalcă de fiecare dată, ştim că se fac mereu derogări de la statute. Programele partidelor nici nu mai există. Înainte un partid se caracteriza după statut şi după programul său politic în baza căruia se administra o ţară atunci când partidul ajungea la putere. Astăzi programul partidului nu mai contează, pentru că nu mai există, de unde vedem şi puţinătatea ideilor şi consecvenţei din guvernare, iar legat de statut, care ar dicta etica comportamentală a liderilor politici, el nu se respectă şi este doar un pretext. Nu se întâmplă doar în România, ci s-a permanentizat peste tot şi marchează lipsa de calitate a leadership-ului politic”, consideră Guşă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *