Rompetrol Rafinare raportează pierderi în anul 2023/ Cifra de afaceri înregistrează o scădere de 19% faţă de anul 2022

Sursă foto: rompetrol-rafinare.kmginternational.com
Sursă foto: rompetrol-rafinare.kmginternational.com

Rompetrol Rafinare raportează pierderi în anul 2023, cifra de afaceri înregistrând o scădere de 19% faţă de anul 2022, iar profitul operaţional înregistrând o scădere de 57 de procente. Un audit al activelor deţinute şi operate de companie arată o devalorizare a activelor operaţionale, unul dintre motivele care au stat la baza acestui fapt fiind şi introducerea de noi taxe, precum cea de solidaritate sau pe cifra de afaceri.

”Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în 2023, o scădere a indicatorilor financiari, pe fondul volatilităţii cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse rafinate. Cotaţiile şi-au continuat trendul descendent, atingând în 2023 o scădere de 14% la benzină şi 21% la motorină. Cifra de afaceri brută a fost de 5,3 miliarde de dolari, în 2023, scădere de 19% comparativ cu anul precedent, profitul operaţional (EBITDA) a fost de 201 milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul negativ, de 270,5 milioane de dolari”, anunţă Rompetrol Rafinare, printr-un comunicat dat publicităţii joi seară.
Documentul precizează că profitul operaţional (EBITDA) înfregistrează o scădere de 57 de procente, de la 464.457.570 USD la 201.188.019 USD.
Taxele introduse de autorităţi, alături de alţi factori, au dus la o devalorizare a activelor operaţionale ale companiei, arată un audit.
”Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creştere) şi considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deţinute şi operate de companie, coordonat şi auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaţionale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. Evaluarea a fost realizată în acord cu politica de contabilitate adoptată în 2021, pentru susţinerea angajamentului Rompetrol Rafinare de a furniza informaţii financiare precise şi transparente”, precizează compania.
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: