Skip to content
" "
Economie Societate

Creatorii unei monede virtuale, anchetați de F.B.I. România este un teatru de acțiune important pentru ei

youtube.com

FBI și procurorii federali americani o acuză pe creatoarea sistemului internațional de tranzacționare și plăți bazat pe moneda virtuală OneCoin, activ și în România, bulgăroaica Ruja Ignatova (38 de ani), supranumită ”criptoregina”, și pe fratele acesteia, Konstantin Ignatov (33 de ani), de fraudă în sistem piramidal, prin care ar fi prejudiciat cu miliarde de dolari investitori din întreaga lume care au cumpărat OneCoin în urma practicilor de vânzare puse la punct de cei doi, caracterizate drept ”înșelătoare” de anchetatori.

Ruja Ignatova a fost în urmă cu 3 ani la București, ca vedetă a unui eveniment de prezentare a sistemului OneCoin, desfășurat la Romexpo, arată Profit.ro.

" "

Anul trecut, mai multe publicații din România au preluat un comunicat potrivit căruia un grup de oameni de afaceri ar fi realizat cea mai mare tranzacție cu OneCoin din România, de aproape 2 milioane de euro, pentru un teren din Băicoi pe care ar fi urmat să fie construit un cartier de locuințe, precizându-se că ”spre deosebire de alte criptomonede precum Bitcoin, OneCoin este folosită exclusiv pentru tranzacțiile dintre persoanele membre ale comunității, pe platforma DealShaker”.

Reprezentanții OneCoin din România, care susțin că rețeaua are peste 40.000 de membri pe plan local, au beneficiat într-o perioadă de mediatizare extinsă în presa românească, inclusiv la postul public de televiziune. Au existat însă și materiale care au ridicat suspiciuni cu privire la natura business-ului și operațiunilor OneCoin.

Cei doi frați bulgari au fost puși sub acuzare oficial de către procuratura federală a districtului de sud din statul american New York, iar Konstantin Ignatov a fost arestat pe 6 martie pe aeroportul internațional din Los Angeles.

Ruja Ignatova, fost consultant McKinsey, este dată dispărută din 2017, iar fratele ei i-a ținut locul de atunci ca lider public al organizației, a transmis Departamentul pentru Justiție al Statelor Unite.

Potrivit actului de acuzare, acești inculpați au creat o companie emitentă de „criptomonedă” în valoare de miliarde de dolari bazată integral pe minciuni și înșelăciune. Ei au promis randamente mari și risc minim, dar afacerea a fost o schemă piramidală bazată pe iluzii, nu pe cifre. Investitorii au fost fraudați, iar inculpații s-au îmbogățit”, a declarat procurorul federal din Manhattan, Geoffrey S. Berman.

Potrivit FBI, OneCoin, lansată în 2014, ar fi o criptomonedă care există ”doar în mințile creatorilor săi și ale complicilor lor”.

Spre deosebire de criptomonedele autentice, care țin evidența istoricului tranzacțiilor investitorilor lor, OneCoin nu are valoare reală. OneCoin nu a oferit investitorilor nicio metodă de a-și monitoriza banii și nu se putea cumpăra nimic cu ea. În fapt, singurii care au profitat de pe urma existenței ei au fost fondatorii sistemului și complicii lor”, spune William Sweeney, director-asistent la FBI.

Ruja Ignatova și Konstantin Ignatov au intrat în vizorul autorităților americane după ce au început să-și promoveze business-ul în SUA. În replică, organizația internațională OneCoin, cu sediul în Bulgaria, a susținut, într-un comunicat de presă, că Ignatov nu ar fi fost încă pus sub acuzare și că acesta beneficiază oricum de prezumția de nevinovăție, urmând ca, dacă va fi inculpat, să aibă ocazia de a-și demonstra nevinovăția în fața judecătorilor americani.

”Transparența este una dintre valorile-cheie ale OneCoin. Ne-am afirmat dorința de a fi deschiși față de instituțiile de reglementare și de mass media și solicităm să fim tratați la fel. În consecință, îndemnăm cu tărie presa să se abțină de la speculații și judecăți cu privire la investigația din SUA până când vor fi disponibile mai multe informații asupra speței”, se arată în comunicat.

Autoritățile din SUA susțin că OneCoin Ltd., principala companie prin care se derulează operațiunile OneCoin, funcționează ca o rețea de tip multi-level marketing (MLM) ai cărei membri primesc comisioane în schimbul recrutării de noi membri, în condițiile în care calitatea de membru ar fi dobândită prin cumpărarea de ”pachete” de criptomonedă OneCoin.

Această structură de tip MLM pare să fi determinat creșterea rapidă a rețelei de membri OneCoin, OneCoint Ltd. susținând că are peste 3 milioane de membri în întreaga lume. OneCoin continuă să opereze și în prezent. Ca urmare a prezentării de informații false de către Ignatov și Ignatova, victime din întreaga lume au virat bani în conturi controlate de OneCoin, pentru a cumpăra pachete OneCoin. Documentele obținute în cursul investigației arată că, doar între trimestrul IV 2014 și trimestrul III 2016, OneCoin Ltd. a generat venituri din vânzări în valoare de 3,353 miliarde dolari și a consemnat ”profituri” de 2,232 miliarde dolari”, se arată în anunțul de punere sub acuzare emis de Departamentul pentru Justiție de la Washington.

Aceeași sursă susține că Ignatova, alături complicii săi, au efectuat tranzacții cu bani obținuți din vânzarea frauduloasă de pachete OneCoin, în scopul de a îi ”spăla”, adică de a le ascunde sursa și natura, în valoare de peste 400 milioane dolari, printr-o rețea de conturi deschise pe numele unor pretinse fonduri de investiții la instituții financiare din Irlanda și Insulele Cayman.

Anchetatorii mai afirmă că unitățile OneCoin nu sunt ”minate” cu servere specializate precum Bitcoin, iar valoarea lor nu se bazează pe cererea și oferta din piață, ci este determinată intern. Mai mult, în pofida a ceea ce acuzații le-ar fi spus investitorilor, OneCoin nu dispune de o structură blockchain autentică, verificabilă public, și nici de un sistem de evidență digitală a istoricului tranzacțiilor cu criptomoneda.

Potrivit plângerii penale împotriva lui Konstantin Ignatov, unul dintre momentele-cheie care ar fi determinat erodarea încrederii investitorilor în sistemul OneCoin și în platforma oficială de tranzacționare a acestuia, DealShaker, ar fi avut loc în România în vara anului trecut.

Am analizat un clip video prezentând un eveniment OneCoin/DealShaker care a avut loc aproximativ în perioada 8-10 iunie în România, care confirmă informațiile martorului CW-1 (identitate protejată – n.r.) despre DealShaker. Pe baza clipului, am aflat că, în timpul evenimentului din România, o mașină decapotabilă de lux BMW a fost scoasă la licitație și a fost desemnată drept ”prima mașină din istoria DealShaker plătită 100% cu OneCoin”. În cele din urmă, câștigătorul a licitat 3,6 milioane de monede OneCoin, despre care am înțeles că se vinde cu circa 40.000 de euro. În acest fel, oferta câștigătoare evalua OneCoin la doar 0,011 euro/unitate. Într-un mesaj postat pe o pagină oficială de Facebook OneCoin/OneLife, datată 19 iunie 2018, OneCoin Ltd. a făcut următorul anunț: Într-o teleconferință înregistrată ulterioară, inculpatul Konstantin Ignatov și-a exprimat furia cu privire la faptul că licitația ținută cu ocazia evenimentului din România i-a determinat pe membrii OneCoin să pună la îndoială valoarea reală a OneCoin”, spune agentul special FBI Ronald Shimko în documentul citat.

În perioada următoare sunt programate pe plan local cel puțin două evenimente de promovare OneCoin, printre care o conferință internațională balcanică și un concurs de frumusețe.

În plus, în februarie a fost anunțată lansarea în România a unui ”grup internațional de afaceri”, denumit QTBC Group, care urma să prezinte ”primele sale oferte de automobile premium, cu vânzarea integrală prin moneda digitală OneCoin”.

QTBC Group va prezenta, la București, primele sale oferte de automobile premium, cu vânzarea integrală prin moneda digitală OneCoin. Ofertele vor fi disponibile utilizatorilor DealShaker.com, în cadrul unor deal-uri private. Important și relevant este faptul că vor fi primele automobile noi vândute în România de QTBC exclusiv în moneda digitală OneCoin. Ulterior, grupul va lansa pe piața românească și alte servicii pentru mediul de afaceri”, declara Cristi Călina, principala voce publică a OneCoin în România, care deține gradul ”OneLife Romanian Diamond” în cadrul sistemului.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *