Skip to content
Politică

Credite mai ieftine pe final de an

Românii cu rate la bănci primesc o veste bună pe final de an. Ratele acestora ar trebui să scadă, conform indicatorului bancar Robor. Astfel, banii pe care românii trebuie să îi plătească lunar la bănci ar putea fi chiar mai mici, dacă și băncile reduc partea lor din dobânzi.

Indicele Robor care intra în componența ratei a scăzut cu aproape un procent şi este de şapte ori mai mic acum decât în 2008. Asta înseamnă că cine are un credit de 170 de mii de lei plăteşte cu 100 de lei mai puţin de luna viitoare. Ar putea fi semnalul pe care îl aşteaptă românii care au nevoie de un împrumut. Cu condiţia să reducă şi bancherii dobânzile, arată Digi 24.

„Scăderea Robor se va reflecta şi în rata de dobândă pentru creditele noi”, confirmă Mihai Pătrulescu, economist la o bancă comercială, citat de Digi24.

Cei care vânează un credit ca să îşi cumpere casă nu trebuie să se bucure. Dobânzile nu mai pot scădea la acest capitol. Cel mult la împrumuturi pentru nevoi personale sau dotarea locuinţei.

„Este posibil să avem o creştere a creditelor de consum, dar aici discutăm mai mult de creditele din magazine, de carduri, mai puţin de credite de consum de valori foarte mari”, spune Diana Țăruș, analist financiar.

Banca Naţională este pe cale să dea un nou impuls creditării. Analiştii se aşteaptă ca Banca Naţională să reducă, din nou, dobânda de referinţă, de la 3 la sută, cât e în prezent, la 2,75%. Asta ar încuraja şi mai mult băncile să scadă costurile creditelor.

Românii au acum credite în valoare totală de 92 de miliarde de lei. Cele în valută sunt echivalentul a 123 de miliarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *