Skip to content
Politică

Creditele în CHF. Daniel Zamfir îi cere socoteală șefului ANPC: Chiar mă deranjează! EXCLUSIV

antena3.ro

Creditele în franci elvețieni (CHF) continuă să încingă spiritele. Senatorul PNL Daniel Zamfir îi cere socoteală președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Bogdan Pandelică.

Ideea a fost exprimată într-o declarație oferită luni pentru PSnews.ro. Concret, președintele Comisiei economice din Senat și-a exprimat revolta din cauză că șeful ANPC întârzie să clarifice situația.

Amintim că în urmă cu o săptămână președintele ANPC a emis un ordin prin care solicită Raiffeisen Bank să aducă la condiţiile iniţiale contractele de credit.

În acest context, Daniel Zamfir s-a arătat nemulțumit de faptul că Bogdan Pandelică întârzie să precizeze dacă situația s-a repetat în cazul altor bănci, în special în materie de credite în CHF.

„Asta am aflat și eu: că nu s-a întâmplat. Ăsta este și motivul pentru care i-am solicitat încă de săptămâna trecută și astăzi l-am contactat telefonic pe domnul președinte Bogdan Pandelică – l-am rugat să-mi transmită de urgență ordinul la comisie, pentru că vreau să-l văd scris; vreau să văd dacă din conținutul ordinului reies acele obligații pe care să le aibă banca Raiffeisen (pentru că deocamdată se referă doar la banca Raiffeisen). Or, de o săptămână întârzie să-mi vină la comisie acel ordin. Nu știu de ce. Chiar mă deranjează că într-o săptămână n-am primit, deși am solicitat oficial documente: procesul verbal de constatare a abaterilor băncii Raiffeisen și ordinul despre care s-a tot vorbit și care urma să reglementeze toate abaterile. Exact în urmă cu o săptămână, am trimis oficial adresa de la Comisia economică la ANPC și n-am primit niciun răspuns”, a afirmat Zamfir pentru PSnews.ro.

Întrebat de unde crede că se trage această întârziere, liberalul a răspuns: „Nu o înțeleg și nu e în regulă”.

„Nu e în regulă ca ANPC să nu trimită timp de o săptămână respectivul document la comisie. De ce se întâmplă lucrul ăsta? N-am o explicație. Aștept să văd cum este redactat ordinul, mă voi consulta cu profesorul Piperea (despre care știți bine că este cel mai priceput în domeniul ăsta – n-am niicun dubiu) și vreau să văd dacă acel ordin într-adevăr are efectele pe care le așteptam cu toții. Eu chiar nu înțeleg – mi se pare așa, ca un balet: e un ordin, dar de fapt nu l-am văzut, de fapt nu-l trimit… Domn’e, cum să nu-l trimiți? Atunci când l-am chemat la audieri pe domnul Pandelică, mi-a citit un proces verbal din care reieșeau niște abateri extrem de grave. Vă aduc aminte numai una care pe mine mă scoate din minți: aceea prin care banca Raiffeisen a modificat propriul sistem informatic, prin care a introdus o funcție care să majoreze fără știrea clientului dobânda creditelor în franci, pentru ca imediat după un an să ajungă exact la nivelul dobânzii creditelor în euro și în lei. Or asta este înșelătorie curată! Așa a reieșit din procesul verbal pe care l-a citit președintele ANPC-ului în fața comisiei. Atunci vreau să vedem: măsurile dispuse sunt în concordanță cu fapta, cu înșelătoria? Asta mă interesează foarte tare.

Eu am cerut ANPC-ului la audierea domnului Bogdan Pandelică (iar săptămâna asta o să trimit și o adresă oficială) să spună la ce bancă a început controlul. Pentru că s-a angajat să facă control la toate băncile care au dat credite în franci elvețieni (sunt 8 astfel de bănci). Or, se constată – din toate discuțiile pe care le-am avut cu ei și din ceea ce a semnalat asociația domnului profesor Piperea – că practica era cam aceeași. De asemenea, mâine, la comisie, l-am chemat pe președintele Consiliului Concurenței (pe domnul Bogdan Chirițoiu), ca să vedem dacă nu cumva acolo e vorba de o înțelegere cartelară. Chiar dumnealui a spus lucrul ăsta, că urmează să se sesizeze, pentru că, practic, ce s-a întâmplat la Raiffeisen – cu tehnica aceea de înșelare a oamenilor (felul în care produsul a fost prezentat drept unul sigur etc.) -, asta s-a întâmplat la toate băncile. Or, acest control este obligatoriu să fie extins și la celelalte bănci care au dat credite în CHF, ca să vedem dacă acele practici înșelătoare au existat și la ele. Și am să mă țin ca lucrul ăsta să se întâmple – vă garantez”, a completat PNL-istul.

Solicitat să precizeze dacă are cunoștință despre eventualele presiuni exercitate asupra ANPC în cazul Raiffeisen Bank (presiuni semnalate de către Asociația Parakletos – ONG-ul avocatului Gheorghe Piperea), economistul a confirmat, adăugând că astfel de presiuni a suferit și el însuși, în timpul demersului parlamentar pentru Legea dării în plată (DIP). Mai mult: Zamfir i-a acuzat pe cei de la Protecția Consumatorilor că nu au reacționat.

„Sigur că da! Dar nu e prima dată. De-a lungul timpului, eu am experiență la Legea dării în plată, când într-adevăr: de atunci aveam informații că oameni din ANPC sunt presați s-o lase mai moale cu controalele la bănci. Pe de altă parte, nu e o noutate ce a făcut Raiffeisen. Gândiți-vă că lucrurile astea au fost semnalate de ani de zile de către Grupul Clienților cu Credite în Franci Elvețieni (GCCC)! Deci ANPC-ul știa de ani de zile că lucrul ăsta se întâmplă!” a reclamat senatorul PNL.

Întrebat din partea cui au venit aceste presiuni în cazul ANPC-Raiffeisen, Daniel Zamfir a dat un răspuns prudent.

„Eu n-am elemente concrete să vorbesc despre faptul că a intervenit cineva de undeva, dar un lucru este cert: ANPC-ul a reacționat foarte târziu. Din păcate, în toți anii ăștia, oamenii au fost chinuiți – au fost obligați să plătească dobânzi criminale!” a arătat politicianul.

Chestionat dacă ANPC poate fi obligată în instanță să grăbească oferirea răspunsurilor, senatorul a adoptat un ton împăciuitor: „Nu știu, dar nu cred că se va ajunge acolo. Eu voi face toate demersurile pe care le pot face în calitate de președinte al Comisiei economice, ca lucrul ăsta să se întâmple cât mai repede. Și se va întâmpla!”

1 comentariu la “Creditele în CHF. Daniel Zamfir îi cere socoteală șefului ANPC: Chiar mă deranjează! EXCLUSIV

  1. Nu doar creditele in CHF sunt o problema, ci toate creditele acordate unor persoane care isi primesc salariul in lei. Un exemplu concret este anul de gratie 2007, cand banci precum BCR incalcau prudenta bancara si evaluau bonitatea pe un grad de indatorare maxim de 60% dar raportat la dobanda promotionala din primul an si nu la dobanda reala dupa 1 an, care putea fi determinata la acel moment. In intervalul 2007 – 2008 cursul euro – leu a crescut de la 3.2 pana la 4.4. In aceste conditii, imprumutatul cu salariul in lei si cu grad de indatorare maxim de 60% era dintr-o data neperformant. Pe langa cresterea de curs, venea si cresterea abuziva a dobanzii aproape dubla. Si ne mai miram de ce BCR avea credite neperformante de peste 35%. BNR care aproba aceste contracte este principalul vinovat. Din pacate datorita lipsei de cultura a oamenilor s-au intamplat adevarate drame.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *