Premierul Marcel Ciolacu a anunțat majorarea sumei incluse în bugetul schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului. Acest lucru înseamnă o creştere cu 650 de milioane de lei faţă de bugetul iniţial. Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează majorarea numărului de beneficiari ai „Creditului fermierului” cu maximum 2.000 beneficiari (de la 3.500 beneficiari la maximum 5.500 beneficiari).
Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, în prezent membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, a vorbit, pentru PS News, despre importanța acestei măsuri pentru fermieri, accentuând faptul că dobânzile au fost întotdeauna un impediment pentru ei.
„Este un lucru foarte bun și o sumă importantă. Dacă inițial bugetul era în jur de 800 de milioane de lei, aproape că se dublează.
E foarte important pentru fermieri, mai ales în această perioadă în care au nevoie de capital astfel încât să nu fie nevoiți, unii dintre ei, să vândă producția imediat cum se face recoltatul.
Dobânzile au fost întotdeauna un impediment pentru fermieri în a avea acces la capital. Faptul că se subvenționează dobânzile prin această formă de de ajutor de la stat cred că e un lucru așteptat și binevenit”.
În ceea ce priveste previziunile pentru acest an agricol si problemele cu care se pot confrunta fermierii, Daniel Constantin este de părere că nu trebuie să se facă o prognoză înainte de terminare a recoltei.
„Persoanele oficiale, nu cred că ar trebui să se grăbească și să facă o prognoză înainte de terminarea recoltei. Că este o recoltă mare sau mică, prognoza ar influența prețul. Din acest motiv sunt și eu rezervat.
Sigur că sunt anumite zone cu secete și acolo trebuie să ne uităm cu mare atenție. Mai mult decât atât, am avut săptămâna trecută, zone afectate de căderi de grindină. Trebuie să ne uităm cu atenție ce putem să facem.
Deci sunt foarte multe lucruri care trebuiesc luate în calcul, dar orice formă de ajutor atunci când vorbim de creditare, de acces la capital, până la o urma este binevenită. Sigur că există și o doză de subiectivism în ceea ce mă privește.
Poate că ar trebui să se vină și cu alte măsuri pentru a ajuta fermierii
Eu îmi amintesc că acum câțiva ani de zile, în anul 2020 sau 2021, am propus acel program Agro IMM Invest, care a funcționat extraordinar, Solicitările de suplimentare au fost foarte mari. Cred că am avut 1.000.000.000 de solicitari. Mă refer, nu neapărat la creditare, ci la garanții guvernamentale care au fost oferite fermierilor.
Cu o formă de ajutor de stat inclus, au fost solicitări foarte multe și asta arată că nevoia de creditare a fermierului este una foarte mare.
Fermierii nu cer neapărat ajutoare de stat, ci cer în primul rând acces la finanțare echitabil în relația cu ceilalți competitori din Uniunea Europeană”, explică Daniel Constantin.
Marcel Ciolacu: „Sprijinul pe care un fermier îl primeşte ajunge la 280.000 de euro în cinci ani”
„Continuăm să-i sprijinim pe fermierii români şi le asigurăm acces mai uşor la finanţare. Majorăm la 1,4 miliarde lei bugetul schemei de ajutor de stat ‘Creditul Fermierului’, cu aproape 650 de milioane de lei faţă de bugetul iniţial. Acoperim o mare parte a dobânzii, iar sprijinul pe care un fermier îl primeşte ajunge la 280.000 de euro în cinci ani”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern de vineri, 21.06 a.c.
Cum funcționează Creditul Fermierului
Beneficiarul are garanții proprii la bancă. Acesta poate lua un credit în condiții de piață, dar cu dobânda subvenționată și limitată, adică banca nu poate să îi dea decât ROBOR la 3 luni și 1,95%, maxim. Banca nu are voie să își calculeze comisioane și alte costuri. Este un cost fix al creditării iar beneficiarul va plăti 1,95% către bancă.
Proiectul modifică OUG 7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”
Proiectul legislativ are în vedere prelungirea măsurilor instituite, „în vederea sprijinirii accesului la lichidităţi” a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mari care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii şi a căror activitate economică a fost afectata de conflictul armat din Ucraina, prin prorogarea termenului de încheiere a Acordurilor de finanţare până la 31 decembrie 2024 şi a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News