Skip to content
Economie

Cresc impozitele pe clădiri. Experții avertizează: Modificările aduse Codului Fiscal sunt imposibil de pus în practică

Inquam Photos/Octav Ganea

De la anul românii care au o locuință vor scoate mai mulți bani din buzunar că să își plătească impozitul. Analiştii spun că noua formulă după care se va calcula impozitul vă aduce creşteri cu 25% a cotelor minime de taxare. Nu există un prag maximal, astfel că decizia stă în pixul primarilor, care pot pune ce impozit vor.

De la anul bucureştenii care au un apartament cu trei camere, într-un bloc construit în anii 90, în sectorul 3, mai exact în zona staţiei de metrou Mihai Bravu, vor avea de plătit un impozit pe locuinţă de cel puţin 450 de lei. Cu 200 de lei mai mult faţă de cât au plătit anul acesta, informează TVR.

Modificările sunt cuprinse în noul cod fiscal şi vor afecta mai bine de 95% din populație. Se va calcula în funcție de tranzacțiile din piață, înregistrate la notari, și nu după evaluările pe care le au direcțiile fiscale din cadrul primăriilor.

Experţii spun că modificările aduse Codului Fiscal pe partea de impozitarea clădirilor sunt imposibil de pus în practică în forma actuală.

Adrian Vascu – vicepreşedinte ANEVAR: Au spus: ştiţi ce? Luaţi valorile din studiile notarilor. Cineva crede că aceste studii ale notarilor sunt o carte de telefon în care cineva a pus toate valorile de piaţă ale tuturor proprietăţilor din România încât dacă tu te duci la acel document ai găsit tot ce îţi doreşti tu acolo. Ei, în realitate, uitaţi-vă pe ele, ele sunt publice sunt diferite de la judeţe la judeţe, au în ele o mulţime de limitări. Va fi spre imposibil de aplicat.

După stabilirea impozitului primăriile trebuie să trimită fiecărui cetăţean notificări despre cum a fost calculat noul impozit pe locuinţe pentru anul următor.

Cristian Duţu – director executiv la Directia Venituri Buget Local Sector 2: Contribuabilul având posibilitatea de 30 de zile să răspundă şi să confirme sau nu acea modalitate de calcul, ceea ce în practică va presupune nişte sute de mii de plicuri transmise cu confirmare de primire, nişte cel puţin zeci de mii de răspunsuri sau contestaţii sau altă corespondenţă de la contribuabili pentru clarificarea şi care în ansamblu generează un nou circuit birocratic şi probabil consumator de resurse

Până la finalul lunii octombrie fiecare român va trebui să primească, prin postă sau prin email, de la primărie impozitul pe care trebuie să îl plătească la anul pe clădirile pentru care este proprietar.

1 comentariu la “Cresc impozitele pe clădiri. Experții avertizează: Modificările aduse Codului Fiscal sunt imposibil de pus în practică

 1. La articolul 458, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
  (4) În cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457, cu condiția ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spațiul privat virtual sau prin poștă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolați în spațiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor. În cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei stabilite potrivit alin. (1) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457.

  La articolul 460, alineatele (8) și (9) se modifică și vor avea următorul cuprins:
  (8) În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%, cu condiția ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spațiul privat virtual sau prin poștă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolați în spațiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor. În cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei stabilite potrivit alin. (1) sau (2), după caz, asupra valorii impozabile a clădirii.
  (9) În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, diferența de taxă va fi datorată de proprietarul clădirii, cu condiția ca acesta să fi fost notificat de către organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile alin. (8).

  – se referă doar la clădirile nerezidențiale… care de la anul „poate” se vor calcula cu 0.5% la valoare impozabilă… dacă nu ieșim în balcon… deci nu își mai au rostul… fără reevaluări… pentru la anul așteptăm valorile din grilele notariale… care se publică pe http://www.unnpr.ro în luna decembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *