ROBOR la 6 luni, indicatorul monetar după care se calculează dobânda variabilă la creditele ipotecare acordate înainte de mai 2019, a ajuns la 6%, nivel pe care nu l-a mai testatat de la finalul anului 2023. Indicatorii de pe piața interbancară, ROBOR la 3,6 și 12 luni dau semne clare de creștere în ultima perioadă, semn de scădere a lichidității din piața bancară și de majorare a dobânzilor la creditele de consum și chiar ipotecare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, rămâne momentan la 5,90%, după ce în ultimele luni a urcat la 5,58% pe an, de la 5,56% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). De asemenea, costul ROBOR la 6 luni a ajuns prima dată în ultimii doi ani la nivelul de 6%, în condițiile în care IRCC este la nivelul de 5,55%.
În mod normal, această majorare a indicelui ROBOR conduce la o creștere a nivelului ratelor la creditele ipotecare vechi.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere de la 5,86% în trimestrul anterior.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News