Cresc tensiunile în regiune: Kosovo închide două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Sursa foto: avia-all

Kosovo a anunțat sâmbătă că a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, după ce protestatari de pe teritoriul sârb au blocat parțial drumurile și au obligat pasagerii cu documente kosovare să se întoarcă, în semn de protest față de noile tensiuni recente din nordul volatil al fostei provincii sârbe care s-a autodeclarat independentă, relatează Reuters.

Un mic grup de protestatari s-au adunat la câțiva kilometri în interiorul Serbiei, în apropierea a cel puțin trei puncte de trecere a frontierei cu Kosovo, și verificau dacă șoferii aveau documente de călătorie emise de Kosovo.

„Grupuri de extremiști mascați din interiorul teritoriului sârbesc îi opresc selectiv și cu o abordare fascistă pe cetățenii care folosesc Serbia ca punct de tranzit”, a declarat ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, pe pagina sa de Facebook, anunțând închiderea punctelor de trecere din Merdare și Bernjak.

Grupul a protestat față de acțiunile recente ale Pristinei din nordul Kosovo, locuit în principal de etnici sârbi, care a închis instituțiile paralele conduse de Belgrad. Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în această zonă și, la fel ca Serbia, nu recunosc independența Kosovo. Ei consideră Belgradul capitala lor.

În ultimii doi ani, nordul Kosovo a cunoscut cele mai grave tensiuni etnice de când țara cu majoritate albaneză și-a declarat independența în 2008, după o revoltă de gherilă de ani de zile împotriva regimului represiv sârb.

Kosovo este recunoscut de mai mult de 100 de țări, printre care nu se numără însă și România, iar Serbia consideră că face parte încă din teritoriul său. Belgradul acuză guvernul central din Kosovo că încalcă drepturile etnicilor sârbi și neagă acuzațiile de provocare a conflictelor în interiorul granițelor provinciei separatiste.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: