Skip to content
Politică

Cresc tensiunile în Spania. Se întrevede o nouă criză economică

www.washingtonpost.com

Reacția Madridului, care a atxat cu suspendarea autonomiei regiunii Catalonia intenția de secesiune manifestată de localinici, poate declanșa și o criză economică pe lângă cea politică.

Liderul catalan Carles Puigdemont a catalogat getul guvernului spaniol drept „cel mai urât atac împotriva poporului catalan de la dictatura militară a lui Franco” și a anunțat că va lupta împotruiva premierului Mariano Rajoy de a prelua contrulul asupra regiunii.

După anunțul guvernului madrilen de suspendare a autono9miei Cataloniei, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile Barcelonei pentru a protesta împotriva amestecului Executivului central în problemele interne ale regiunii, anunță b1.ro.

Cu toate acestea, criza politc din Spania nu a divizat doar regatul, ci și comunitatea catalană, o parte dintre locuiotori opunându-se la rândul lor procesului de declarare a independenței și de separare de regat.

Sute de firme au ales să e retragă din regiune, perspectiva izolării acesteia sau chiar a creșterii tensiunilor în rândul populației făcându-le să reacționeze rapid, iar cionflictul dintre puterea executivă de la Madrid și autoritățile regionale lasă să se întrevadă și iscul declanșării unei noi crize economice în regat.

Catalonia este cea mai rosperă regiune a Spaniei, dra criza politică declanșată de intențiile separatiste manifestate de o mare parte a populației amenință să perturbe serios economia din zonă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *