Crește miza la Bac: liceele-catastrofă se desființează

elevii sustin bacul
Sursa foto: Playtech.ro

Problema liceelor de la care niciun absolvent nu reușește să ia Bacalaureatul este deja foarte gravă. Anul trecut au fost 55 de astfel de licee la care rata de promovare a fost zero.

Ministerul Educației a luat o măsură drastică: aceste unități de învățământ nu mai pot propune cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a, începând cu anul școlar următor. Astfel se va ajunge la situația în care liceele respective vor fi desființate. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial, ca parte din metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, pe anul școlar 2024-2025, deși sindicatele nu au fost întrebate dacă acceptă – consecințele afectându-i și pe profesorii titulari, nu doar pe elevii care vor merge 30-40 de kilometri până la școală, în unele localități.

„Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de Bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”, este prevederea noii metodologii privind stabilirea cifrei de școlarizare pe anul următor.

Dacă aceste licee nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a, din septembrie 2024, în primul an vor avea de suferit atât elevii din localitățile unde există o singură astfel de unitate de învățământ, cât și profesorii care sunt titulari de catedră și vor fi nevoiți să găsească ore la alte școli, pentru a-și putea completa norma didactică.

Numărul liceelor cu rată de promovare zero la Bac s-a dublat în ultimii patru ani – de la 27 în 2020, la 55 în 2023.

S-a mai încercat aplicarea unei măsuri similare și în 2019, tot din inițiativa Ministerului Educației, însă atunci a intervenit Avocatul Poporului, care s-a sesizat și a cerut ministerului să renunțe la această decizie. În anul anul școlar 2019 – 2020, 43 de licee din 23 de județe nu au mai avut clase de-a IX-a.

Surse din Ministerul Educației spun că de această dată se va aplica măsura, pentru că sunt soluții pentru zonele în care nu se va mai înființa clasa a IX-a sau chiar se vor închide acele licee, situațiile cu adevărat critice fiind foarte puține, la nivel de țară. Astfel, Ministerul Educației s-a bazat, pentru reluarea măsurii desființate de Avocatul Poporului, pe trei elemente esențiale: 1. populația școlară este în scădere continuă; 2. cele mai multe astfel de unității de învățământ funcționează cu un număr scăzut de elevi, dar și de profesori titulari (cei mai mulții fiind suplinitori); 3. puține dintre aceste unități sunt singurele din localitate, existând și alte opțiuni, în cele mai multe situații.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: