Crește numărul pensiilor speciale pentru foștii parlamentari. Care sunt cele mai mari venituri

PARLAMENT - ASUMAREA RASPUNDERII - MASURI FISCALE
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Numărul celor care primesc pensie specială pentru activitatea din Parlament crește de la an la an, în prezent fiind 845 de beneficiari. 64 de milioane de lei vor fi date de la buget în 2024 pentru plata la zi, iar alte 34 de milioane costă restanțele.

În loc să fie stăvilită situația privind pensiile speciale pentru foștii parlamentari, în prezent Parlamentul și Guvernul se confruntă cu situația inversă: creșterea numărului de beneficiari. Potrivit informațiilor furnizate la solicitarea „Adevărul” către Secretariatele Generale de la Camera Deputaților și de la Senat, numărul celor care primesc pensii speciale a ajuns la 845 (585 de foști deputați și 260 de foști senatori), conform datelor la final de decembrie.

În urmă cu fix un an erau 829 de beneficiari de pensii speciale pentru mandatele din Parlament, iar în ultimele luni s-au stins mai mulți foști aleși care primeau pensie specială, în frunte cu Anghel Stanciu, unul dintre „părinții” acestor privilegii. De asemenea, conform precizării celor două structuri din Parlament, alte cinci dosare au mai fost depuse după decizia CCR privind reintrarea în plată a acestora.

Reintrarea în plată a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari a avut loc pe 12 decembrie 2023, după ce în Monitorul Oficial a apărut decizia CCR numărul 678, în care a fost explicat de ce eliminarea acestor venituri e posibilă doar pentru viitor, toți cei cu mandat complet până la 1 iulie 2023 fiind încă beneficiari sau potențiali beneficiari de indemnizație pentru limită de vârstă.

Cea mai mică indemnizație este de 1.958 de lei (suma brută), pentru un parlamentar care a prins un mandat scurt în legislatura 1990-1992. În schimb, cea mai mare este de 15.319 lei, fiind vorba de un parlamentar cu trei mandate (unul dintre acestea fiind de 49 de luni, pentru legislatura 1992-1996, nu de câte 48), apoi sume de 15.213 lei, pentru trei sau mai multe mandate (fiind luate în considerare 144 de luni).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL