Crește traficul de camioane ucrainene care tranzitează România. Peste 200 de TIR-uri așteaptă să iasă din țară

camioane blocate
Sursa foto: X

Poliția de Frontieră a anunțat că numărul camioanelor, care se prezintă pe sensul de intrare în țară la Petea și, ulterior, pe sensul de ieșire din Hamleu, a crescut.

Motivul este numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia și Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina.

”De ieri noapte (sâmbătă noaptea – n.r.), sesizăm o creștere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în țară la Punctul de Trecere a Frontierei Petea și, ulterior, pe sensul de ieșire din România la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

Cauza traficului intens este reprezentat de numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia și Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina, pe circuitul Ungaria – România -Ucraina, motivul fiind protestelor transportatorilor de marfă poloni și sloveni.

Pe lângă această rerutare, mai vorbim și de traficul intens din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, precum și blocajele unor tronsoane de drum din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile în care transportatorii de marfă au staționat în parcări, după care s-au repus în mișcare”, anunță Poliția de Frontieră Maramureș.

Pe sensul de intrare în România, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea se înregistrează 30 de minute timp de așteptare, însă la Halmeu pe ieșire timpul de așteptare este de 540 de minute, iar în așteptare sunt peste 200 de camioane pe o distanță de aproximativ 4 km.

”Poliția de Frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, atât la Petea, cât și la Halmeu, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. De asemenea, s-a suplimentat personalul care desfășoară formalitățile de control și s-a luat legătura cu autoritățile de frontieră din Ucraina, în vederea dispunerii unor măsuri în comun pentru fluidizarea traficului.

Pentru a evita posibile neplăceri cauzate de prezența și staționarea automarfarelor pe raza localitățile adiacente celor două puncte de trecere a frontierei, a fost solicitat sprijinul IPJ Satu Mare și IJJ Satu Mare, în baza planurilor de cooperare interinstituționale.

În PTF Halmeu, punct aflat la granița cu Ucraina, vorbim de un control multiplu, adică un control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, un control al rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege”, se menționează în comunicat, notează Mediafax.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: