Skip to content
Politică

Creștere economică doar pe hârtie. Angajații români, nemulțumiți de salarii

cursdeguvernare.ro

După câte se pare, creșterea economică trâmbițată de către Guvern rămâne doar pe hârtie. Citiți mai jos de ce angajații români sunt nemulțumiți de salariile primite.

Aşteptările salariale ale angajaţilor români au crescut în ultimul an, în contextul evoluţiei economice favorabile. Astfel, dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum aşteptările pornesc de la minimum 2.844 de lei, relevă un studiu realizat de eJobs și citat de Mediafax.

Participanţii la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obţin pentru joburile curente. În medie, diferenţa dintre salariul curent şi cel considerat just la nivelul pieţei este mai mare de 1.000 de lei.

Cele mai mari diferenţe apar în rândul tinerilor cu vârsta sub 24 de ani care au, în prezent, un salariu mediu de aproximativ 1.500 de lei, însă consideră că o remuneraţie justă pentru postul pe care îl ocupă ar fi cu 50% mai mare, în medie de 2.261 de lei. La polul opus, decalajele cele mai mici între salariile curente şi cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenţilor cu vârsta între 35 şi 45 de ani, aceştia considerând că ar trebui să câştige cu 33% mai mult decât în prezent.

Candidaţii din management şi construcţii domină în topul aşteptărilor salariale, depăşindu-i pe cei din IT, bănci sau asigurări, potrivit studiului citat. Cel mai ridicat nivel al aşteptărilor îl au cei cu poziţii de management (4.547 de lei lunar) şi angajaţii din construcţii (4.071 de lei lunar), urmaţi de cei din IT Software (4.028 de lei lunar). În cazul salariaţilor din bănci, salariul considerat just este în medie de 3.601 de lei, iar în asigurări de 3.831 de lei lunar.

În ceea ce priveşte salariile curente, clasamentul este asemănător din punct de vedere al domeniilor, însă la un nivel mai redus al salariilor: management (3.497 lei), construcţii (3.133 lei), IT Software (2.734 lei), import-export (2.734 lei).

Studiul eJobs a fost realizat între 15 mai şi 15 august 2017, pe un eşantion de 3.262 de respondenţi, toţi activi profesional în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *