Creștere economică modestă pentru România în trimestrul doi, arată datele INS

bani
Sursa foto: INQUAM /OCTAV GANEA

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat în trimestrul doi o creștere cu 1,1 % pe seria brută față de același trimestru al anului trecut, în vreme ce creșterea a fost de 2,7% pe seria ajustată sezonier, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), care confirmă decelerarea creșterii. ​Economia României a crescut în primele 6 luni cu 1,7%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică.

Bazată pe un consum al populației aflat în scădere (din cauza scumpirilor și al costului vieții), economia își reduce turația principalului motor. Față de primul trimestru, în cel de-al doilea creșterea a fost de 0,9%, mai arată Statistica.

Reducerea economiilor făcute în pandemie, prețurile ridicate (în principal la alimente) și creșterea ratelor bancare îi fac pe consumatori să se gândească de două ori la achizițiile pe care le au în vedere. Ei se orientează spre produse mai ieftine și își schimbă preferințele între diferitele mărci de produse, atrag atenția într-un raport economiștii BRD.

De asemenea, cele mai recente date disponibile arată o deteriorare a indicatorilor economici. Exporturile, care anul trecut creșteau cu 28%, în prima jumătate a anului au înregistrat un modet 6%, iar cifra de afaceri din industrie crescuse cu doar 3% în primele 5 luni după ce în primele 5 luni din anul anterior creșterea depășise 27%.

Comisia Europeană anticipează pentru România o creștere economică de 3,2% în 2023 – peste prognoza FMI de 2,4%. Factorii care ar sta la baza acestor estimări de creștere sunt consumul privat (sprijinit și de indexarea salariilor și pensiilor, precum și de schemele de sprijin guvernamentale, inclusiv din domeniul energiei) și investițiile (avansul investițiilor fiind sprijinit și de anticipata absorbție a fondurilor alocate de CE atât prin cadrul financiar multianual, cât și prin PNRR).

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: