Skip to content
Politică

Creșterea dobânzii-cheie: Lucian Isar denunță manevrele șefului BNR EXCLUSIV

dantomozei.ro

Analistul economic Lucian Isar – fost ministru pentru Mediul de Afaceri – a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a dat vina pe manevrele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru creșterea dobânzii-cheie.

CITIȚI ȘI: Veste proastă pentru românii cu credite în lei: BNR majorează dobânda-cheie

Amintim că tot luni Banca Națională a României a anunțat un nivel de 2,25% la 2,5% pentru dobânda de politică monetară, a treia majorare de la începutul anului.

În acest context, Lucian Isar a declarat pentru PSnews.ro că această evoluție „face pur și simplu parte din negocierea personală pe care guvernatorul Mugur Isărescu o are cu clasa politică”, ex-ministrul dând ca exemplu întâlnirile pe care Isărescu le-a avut atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Creșterea dobânzilor din piață face pur și simplu parte din negocierea personală pe care guvernatorul Mugur Isărescu o are cu clasa politică. Această creștere accelerată a început în septembrie 2017, când economia oricum creștea peste potențial de câțiva ani, când deficitul de cont curent era acolo de câțiva ani… Doar că atunci s-a trezit senatorul Daniel Zamfir să-l cheme pe domnul guvernator Isărescu în Comisia economică din Senat. În momentul respectiv, datorită faptului că nu a reușit să găsească pârghii pentru a bloca această inițiativă a senatorului Zamfir, a început să tragă de curs și de dobândă. (Nu este pentru prima dată când Isărescu își negociază propriile interese prin manipularea cursului și a dobânzii din piață.)

Din acel moment, a început o negociere pe multiple planuri cu diferiți actori din piața românească, pentru că este cunoscut că politicienii sunt foarte atenți la problemele electoratului. Iar problemele electoratului vin ori pe partea de curs de schimb (pentru cei care au credite în valută), ori pe partea de ROBOR (pentru cei care au credite în lei). Din acel moment, a început să crească accelerat dobânda din piață.

Acum câteva săptămâni (pentru că Isărescu nu era mulțumit de ritmul negocierilor), Banca Națională a intrat în piață și a atras toate lichiditatea. Deși Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari, BNR-ul practic i-a luat fața, luând bani la prețuri reduse și forțând Ministerul de Finanțe să se împrumute la dobânzi mai mari.

Iar acum, actuala creștere a dobânzii de intervenție nu face decât să aducă dobânda de intervenție la nivelul dobânzii din piață. Face parte din această negociere”, a detaliat Isar.

Mai mult: Lucian Isar a susținut că Mugur Isărescu ar încerca să blocheze o serie de amendamente legislative aflate în circuitul parlamentar, amendamente ce i-ar dinamita poziția de guvernator al Băncii Centrale.

„Ați văzut: guvernatorul Mugur Isărescu s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, după aceea s-a întâlnit cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și își negociază diferitele probleme pe care le are. Cu domnul Dragnea a încercat să blocheze o serie de legi în Parlament care l-ar afecta personal – și anume: modificarea articolului 25 din Statutul BNR (care-i asigură imunitate penală și civilă), introducerea unei limitări de mandate în Statutul BNR, reintroducerea în Legii Curții de Conturi a controlului pe rezerva de aur a României și – desigur – eliminarea excepției privind poziția de guvernator din Legea CNSAS. După cum știți, domnul Isărescu a apărut în presă având un dosar de informator sub numele Manole. Iar Legea CNSAS (modificată în 2008, cred, de un prieten parlamentar PSD al domnului Isărescu) a exceptat de la control poziția de guvernator… Sunt mai multe inițiative legislative care ar trebui să pună în normalitate legislația din România și care-l afectează la nivel personal. Asta este, practic, disputa la care asistăm în acest moment”, a punctat analistul economic.

În continuare, Lucian Isar a subliniat că majorarea inflației este una artificială, în condițiile în care BNR are printre atribuții controlul acestui fenomen.

„Inflația în România este o inflație manufacturată (adică produsă cu mâna). Banca Națională are în Statut stabilitatea prețurilor – ceea ce înseamnă că are un set de instrumente cu care poate să crească sau să scadă prețurile într-o economie. Nu se pune problema de influențe exogene, pentru că pentru orice minte – oicât de antrenată sau nu ar fi – se poate da ca exemplu inflația din zona euro, care a scăzut în aprilie la 1,2%. În rezumat, factorii exogeni care afectează România afectează și zona euro. Nu poți să spui că doar în acest moment, în care-ți convine, ești afectat ca și inflație în România, iar când nu-ți convine găsești o altă scuză”, a afirmat Isar.

Întrebat la ce ar trebui să se aștepte populația în viitorul apropiat, Lucian Isar a răspuns prompt: „La creșterea costului de finanțare”. Totodată, fostul ministru a acuzat BNR că, prin mișcarea cursului valutar și a dobânzilor, „scalpează venitul disponibil al anumitor categorii de electori”.

„Ăsta este jocul politic în care a intrat Isărescu. Să vă dau un exemplu: chiar dacă aparent este puțin, rata la un credit Prima Casă a crescut cu câteva sute de lei. Acele sute de lei înseamnă exact excesul de venit la care au avut acces în ultima perioadă. Practic, e o scalpare – pe acest canal al creșterii dobânzilor – a venitului disponibil. Iar problema majoră este că oamenii care s-au împrumutat pentru Prima Casă au plătit foarte puțin (avansul era de 5%), au plătit o valoare foarte mare a casei (pentru că dobânzile reduse, menținute artificial, au împins prețurile în sus), iar în momentul în care s-au creditat, au mers la maximul de îndatorare ce era permis la dobânzi de sub 1%. Prin urmare, în acest moment, fiecare dintre respectivii care au atras credite Prima Casă este sub plafonul de îndatorare – adică, de exemplu, în acest moment n-ar mai putea să ia același credit”, a încheiat Isar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *