Skip to content
Politică

Creșterea dobânzilor și a inflației, pe agenda Consiliului de Administrație al BNR

republica.ro

Consiliul de Administrație al BNR se va întruni marți într-o ședință de politică monetară. Tema centrală a acesteia este creșterea dobânzilor.

Mai precis, s-ar putea decide revenirea pe creștere a dobânzii-cheie, după mai mulți ani de scăderi succesive, potrivit dcnews.ro

Mai mult, aceste decizii sunt dificile mai ales având în vedere contextul în care indicele ROBOR se află într-o puternica ascensiune în ultima perioadă.

BNR are de decis cum va lupta atât împotriva efectelor inflației, produse de decizia politică, cât și împotriva efectelor pe care importurile masive le au asupra cursului de schimb.

În septembrie dobânda ROBOR la trei luni, un indicator de dobândă folosit în acordarea de credite, a crescut într-o lună cu 70%, iar în ultima săptămână cu nu mai puţin de 45%, ajungând luni, în ultima zi din septembrie, la 1,70% pe an.

La creditele Prima Casă, dobânda este de ROBOR la trei luni, plus două puncte procentuale. La creditele de consum, dobânda este de 5-7% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu. La cardurile de credit, dobânda este de 15-18% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *