Skip to content
Economie

Creşterea impozitelor pe proprietate, unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR

caradvice.com.au

Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern, la Bruxelles, pentru PNRR cuprinde, printre altele, „revizuirea principiilor de impozitare a proprietăţii, în special în ceea ce priveşte diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, informează Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, în urma unor discuţii cu diverse persoane din zona guvernamentală, se încearcă o decuplare a primăriilor de bugetul central, în momentul de faţă, acestea depinzând de impozitul pe venit.

„Încă nu există un mecanism stabilit. Discuţia este prematură, la stadiul de intenţie.”, transmite Hotnews.ro precizând că, faptul că primăriil au venituri proprii, e considerată o problemă structurală.

Creşterea taxelor pe proprietate nu va fi obligatorie, primarii vor putea opta, însă dacă li se va da o cotă mai mică din impozitul pe venit, nu vor avea încotro decât să crească.

„Primarii vor spune că nu e decizia lor o eventuală majorare, ci aşa s-a luat decizia la Guvern, iar Guvernul, la rândul său, va spune că numai astfel putem lua banii din PNRR. Logica ar fi că într-o criză, dacă scad locurile de muncă, scade venitul primăriilor din impozitul pe venit, iar impozitul e proprietate întotdeauna se plăteşte. Crescând astea, primăriile nu vor mai deveni dependente de bugetul central. Este considerată o măsură de rezilienţă pentru că primăriile nu au un buget rezilient.”, transmite sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *