Skip to content
Politică

Creșterea pensiilor, amânată cu opt luni. Ce explicații dă ministrul Muncii

bzv.ro

Pensiile aflate în plată ar fi trebuit să crească la 1 ianuarie, după cum anunţase Olguţa Vasilescu, însă vor creşte de la 1 septembrie, potrivit explicaţiilor date de actualul ministru al Muncii, Marius Budăi. În Programul de Guvernare, data iniţială pentru creşterea pensiilor în 2019 a fost 1 ianuarie, ulterior vehiculându-se data de 1 iulie, ca apoi să fie amânată pentru 1 septembrie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat pentru Digi24 că Legea pensiilor va fi aprobată în Parlament săptămâna viitoare, după care va merge spre promulgare la preşedinte.

Se va întâmpla exact ce am promis în Programul de Guvernare, cu majorarea punctului de pensie, la 1.265 de lei în anul 2019”, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, citat de Adevărul.ro.

Ministrul a explicat că neaplicarea punctului de pensie de la 1 iulie 2019, ci de la 1 septembrie 2019, a fost determinată de apariţia unei iniţiative legislative care nu fost ”prinsă” în Programul de Guvernare.

Noi am promis că majorarea punctului de pensie va fi la de la 1 iulie 2019. De ce nu va mai fi de la 1 iulie 2019, ci de la 1 septembrie 2019? Pentru că a apărut o iniţiativă legislativă în Parlament care nu a fost prinsă în Programul de Guvernare, deci nici în calculul impactului bugetar şi al evoluţiei produsului intern brut şi al creşterii economice, şi anume acea lege cu recalcularea punctajului la grupele 1 şi 2 de muncă. Acea lege a intrat în aplicare la 1 octombrie 2018, iar noi ca un Guvern responsabil nu aveam decât să o punem în aplicare. Atunci această lege creează impact bugetar care nu a fost prevăzut iniţial în Programul de Guvernare, dar pe care noi îl vom gestiona ca atare şi vom acorda pensionarilor, indiferent de data la care aplică această creştere, şi anume oricând vor fi recalculate pensiile în perioada 1 octombrie 2018 – 1 octombrie 2019. Practic, pensionarul va primi banii calculaţi cu 1 octombrie 2018, deci va primi diferenţele de bani tot ca şi cum ar fi intrat totul în aplicare de la 1 octombrie 2018”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit oficialului, impactul bugetar al acestor creşteri va fi, pe lângă 68 de miliarde de lei în anul 2018, alte 8,45 de miliarde de lei în 2019.

Proiectul Legii pensiilor nu a intrat, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, pe motiv că nu toţi liderii de grup au fost de acord cu dezbaterea şi votarea acestui document.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul Legii sistemului unitar de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *