Skip to content
Economie

Creșterea PIB-ului nu se datorează Guvernului, susține analistul economic Adrian Bența: Premierul își asumă pe nedrept acest merit

economica.net

PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, potrivit datelor INS privind evoluția economiei pe primele trei luni din an. Contactat de PS News, analistul economic Adrian Bența susține că această creștere se datorează antreprenorilor care și-au reluat activitatea și „nu Guvernului care își asumă acest merit”.

„Pe de-o parte, putem spune că avem o creștere de prețuri generată de inflație care se reflectă și în creșterea cantitativă a PIB-ului. În al doilea rând, se vede că măsurile din octombrie, noiembrie, decembrie au dat roade, în sensul că s-a diminuat pandemia și mulți operatori economici și-au reluat activitatea. Asta se reflectă și în gradul mai mare de ocupare a forței de muncă și în mai multe taxe plătite la buget și, evident, într-o activitate mai accentuată.

Mă aștept să avem o creștere mai mare până la finalul anului și e normal să fie așa pentru că s-au mai relaxat și restricțiile, oamenii încep să se regândească la proiectele de investiții gândite pe 2018-2019 și suspendate. Sunt foarte multe firme care aveau proiecte de investiții pe care le-au suspendat și acum le vor relua, deci PIB-ul va crește în continuare”, explică Adrian Bența.

De asemenea, analistul susține că creșterea PIB-ului „nu are treabă cu Guvernul, indiferent că Guvernul își asumă creșterea de PIB, această creștere se datorează antreprenorilor”.

Premierul Florin Cîțu a reacționat după cifrele anunțate de INS privind creșterea economică peste așteptări din primul trimestru și apreciază că este cea mai rapidă revenire economică din istorie. În acest context, Bența susține că această creștere a PIB-ului „nu o putem considera revenire a economiei, ci mai mult un început de creștere”.

”România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv.

Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani, eu mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum și de care să beneficieze TOȚI românii”, este mesajul transmis de Florin Cîțu, imediat după publicarea cifrelor INS.

PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, dar a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2 %, potrivit datelor INS privind evoluția economiei pe primele trei luni din an.

Economiștii se așteptau la o creștere de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2021, fiind înregistrate diferenţe faţă de comunicarea din 8 aprilie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *