Skip to content
Politică

Creșterile prezentate de Grindeanu cu surle și trâmbițe au în spate un împrumut forțat

pressalert.ro

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat cifre optimiste în materie de crestere a colectarii TVA, însă realitatea este una destul de cruntă, deaorece toate creșterile sale se bazează pe un  „împrumut” forțat al statului de la companii.

Datele anuntate de premier, puse fașă în față cu fenomenele din spatele cifrelor optimiste, arată ca lucrurile stau nu mai bine, ci chiar mult mai rău decât se estima.

Premierul se lăuda cu o creștere impresionantă a colectării TVA în martie, cu un plus de 8,2% față de aceeași lună din 2016. De asemenea, a anunțat o crestere a colectarii și pe luna februarie – e drept, mai modesta, cu 2,5% față de luna similară din anul trecut, potrivit ziare.com 

Astfel, creșterile prezentate de Grindeanu ascund o realitate crunta, potrivit Curs de Guvernare: amânarea la rambursarile către companii a TVA (în special catre exportatori) s-a întors în economie, astfel că așa numita creștere a gradului de colectare se bazează, de fapt, pe înființarea datoriilor la TVA ale statului către economie și pe punerea în dificultate a firmelor.

Potrivit datelor obținute de Curs de Guvernare din zona Ministerului de Finanțe, în luna ianuarie a acestui an, statul a rambursat TVA de circa 1,2 miliarde de lei – înregistrând o problemă a gradului de colectare.

Situatia a fost  „redresată”, însă, în lunile februarie și martie – deși statul a încasat în aceste luni mai puțin: 0,918 miliarde în februarie, respectiv 0,730 in martie.

Problema se pune în felul următor:de unde, atunci, „creșterea gradului de colectare a TVA”?

Din neplata rambursarilor de TVA în cele 2 luni în care, deși colectarea a scăzut, „gradul de colectare” a crescut.

Aceleasi date obtinute de Curs de Guvernare demonstrează  că în luna februarie statul a rambursat TVA cu 32% mai puțin decât în 2016, iar în luna martie, cu 43% mai puțin decât aceeași lună din anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *