Skip to content
București Știri locale

Creţu (ELCEN): Exclud varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul de termoficare

Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN, a declarat marţi că exclude varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul de termoficare în perioada sezonului rece.

Referitor la această iarnă, în acest moment vorbesc strict de ELCEN, vestea bună e că vinerea trecută Guvernul a aprobat 100 de milioane pentru Bucureşti. Aşteptăm banii, întrucât astăzi RADET e întârziat cu 140 milioane şi am tot anunţat public că, dacă aceste facturi nu sunt plătite în perioada normală, ELCEN în cursul iernii va fi în imposibilitatea de a plăti gaze. În situaţia în care încasăm sumele lunar, avem fonduri, avem posibilitatea de a nu avea sincope în relaţia cu Romgaz (…). Dacă încasăm, plătim, dacă nu încasăm, nu plătim (…). În eventualitatea în care RADET intră în faliment, înţeleg că e pregătită Termoenergetica să preia serviciul de transport şi distribuţie (…). Eu nu pot să accept ca autorităţile statului să nu ia măsuri astfel încât Bucureştiul să aibă căldură şi apă caldă (…). În anul 2020, eu exclud varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul (…). Refuz şi nu cred în sistarea serviciului. Mesajul meu e pozitiv, indiferent de situaţie, autorităţile trebuie să găsească soluţii”, a spus Creţu la o conferinţă de presă, informează agerpres.ro.

Întrebat dacă banii pe care ELCEN îi are de recuperat de la RADET afectează planul de investiţii, el a menţionat că până în prezent ELCEN a putut să respecte acest plan.

De anul viitor, din 2020, dacă nu există o soluţie coerentă, nu mai putem susţine planul de investiţii. (…) La acest moment, investiţiile pe care le facem sunt pentru conformarea la mediu„, a precizat Creţu.

El a mai declarat că ELCEN a fost permanent preocupat să identifice „soluţii pozitive” pentru RADET.

Creditorii ELCEN permanent cer efectuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor. Nu cred că poate exista vreo companie publică sau privată care să renunţe la datorii. O entitate publică are responsabilităţi, constrângeri şi legi de respectat„, a afirmat Creţu.

Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte RADET, a spus că sistemele centralizate de termoficare sunt cele mai eficiente din punct de vedere al încălzirii marilor aglomerări urbane.

El a afirmat că sistemele de încălzire centralizată nu sunt pretabile oriunde şi în orice condiţii.

Marea problemă a sistemelor centralizate în România în ultimii 20 de ani, prăbuşirea lor, nu s-a datorat unui colaps tehnic. Din punct de vedere tehnic, chiar şi cu puţine resurse, specialiştii români au găsit resurse astfel încât sistemele să funcţioneze, ele s-au prăbuşit din cauza lipsei de finanţare„, a susţinut Gabriel Dumitraşcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *