PSnews

Ultima Oră

Crin Antonescu, amintiri despre Teldrum și previziuni pentru PNL. Soarta moțiunii EXCLUSIV

fn24.ro

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a depănat amintiri despre Teldrum (din vremea când era parlamentar de Teleorman) și a făcut o serie de previziuni pentru Partidul Național Liberal.

CITIȚI ȘI: Procurorii au intrat în ei ca-n brânză: NOUĂ persoane, reținute în dosarul fermei de porci

Menționăm că Antonescu a fost deputat de Teleorman între 2000 și 2004 și senator din partea aceluiași județ între 2012 și 2016.

Astfel, fostul președinte al Senatului a afirmat pentru PSnews.ro că în perioada când reprezenta județul în Parlament avea deplasări în teritoriu și discuții cu Liviu Dragnea (pe vremea USL), dar a accentuat ideea că acestea erau strict politice, nu și de afaceri.

„În 2012, eu am candidat într-adevăr la Teleorman, dar – cum vă aduceți probabil aminte – eram și liderul partidului la nivel național și co-liderul USL-ului. Campania electorală propriu-zisă a fost la nivelul întregii țări. În Teleorman, am făcut, într-adevăr, campanie împreună cu Liviu Dragnea și cu Marin Almăjanu (care atunci era președintele PNL Teleorman) și mergând la 7-8 întâlniri electorale în Alexandria și în mai multe comune din colegiul meu, dar erau întâlniri de campanie obișnuite (nu stătea lumea la povești). În 2000-2004 (când eram adversari politici), după trecerea lui Liviu Dragnea de la PDL la PSD (el conducea atunci Consiliul Județean), erau discuții de natură politică. Dar o dată că n-am auzit nimic despre aceste lucruri (posibile ilegalități din imperiul lui Dragnea – n.r.) și nu cunosc niciun fel de detalii – n-am auzit nici măcar la nivel de discuție. Au fost după aceea articolele de presă pe care le-am văzut și eu și pe care le știți. Discuțiile se purtau la nivelul organizației politice în legătură cu modul în care se coopera sau în legătură cu modul în care existau confruntări la nivelul Consiliului Județean. Ei n-au avut o relație foarte rea acolo nici în 2000-2004. În linii mari, față de alte locuri, am avut o colaborare destul de bună”, a spus Antonescu.

Cât privește Partidul Național Liberal, inițial fostul lider s-a ferit să facă o evaluare a direcției adoptate de către PNL odată cu instalarea la conducere a lui Ludovic Orban. Totuși, la insistențele noastre, Crin Antonescu a subliniat că în 2019 PNL trebuie să meargă din nou cu Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale.

„Aici, pentru mine nu există niciun dubiu (am spus-o și înainte de Congres): nu cred că PNL-ul are vreo dilemă în această privință. Cred că e destul de clar că parteneriatul cu Iohannis trebuie să continue (și chiar este o șansă foarte bună pentru PNL), dar ăsta e un lucru de principiu. În mod concret: cum se construiește, ce se întâmplă este altceva. Categoric, PNL trebuie să meargă în continuare pe mâna lui Iohannis”, a zis Antonescu.

Întrebat dacă i se pare oportun ca PNL să adopte un discurs naționalist (după cum s-au văzut deja tendințe din partea unor liberali proeminenți), Crin Antonescu nu a exclus această direcție, dar a precizat că naționalismul trebuie să fie unul „constructiv, echilibrat, deschis și fertil”.

„Fiecare partid – cu atât mai mult un partid cu anvergură națională și cu această denumire istorică de «partid național» – trebuie să aibă o atitudine care să aibă în vedere în orice interesul național, să contureze și să definească acest interes mai concret pe diferite paliere și pe diferite tematici… Nu sunt de acord cu excesele (și cred că nici nu avem de a face cu excese din partea PNL)… Cred că trebuie conturat mai bine conținutul unui naționalism (termen pe care eu nu-l resping), unui naționalism constructiv, echilibrat, deschis și fertil”, a opinat fostul președinte interimar al României.

Nu în ultimul rând, chestionat asupra oportunității unei moțiuni de cenzură pe care PNL ar putea s-o inițieze la începutul lui septembrie (imediat după debutul următoarei sesiuni parlamentare), Crin Antonescu nu a oferit un răspuns tranșant, dar și-a exprimat dezamăgirea față de activitatea executivului Mihai Tudose.

„Moțiunea de cenzură este o chestiune de tactică parlamentară și chiar nu mă pot pronunța, pentru că nu mai am elementele, nu mai sunt în viața politică. Nu cunosc în detaliu activitatea Guvernului. Este clar că PSD-ul a reușit contraperformanța ca, într-un timp foarte scurt, să dezamăgească pe foarte multe planuri, dar strict această mișcare parlamentară dacă este cazul sau nu să fie făcută, pe asta nu pot să mă pronunț”, a încheiat Antonescu.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi