Skip to content
Alegeri

Crin Antonescu, înger sau demon pentru PNL la europarlamentare? Cum și-a semnat singur ”sentința”

www.aktual24.ro

Anul 2019 va fi un an electoral plin de jocuri politice în contextul în care vor avea loc alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. Cursa spre Bruxelles este un prim test electoral pentru partide.

În cadrul PNL se poartă discuții intense despre lista cu care va merge partidul la europarlamentare și mai ales cine o va deschide. Inițial, reîntoarcerea lui Crin Antonescu în politică și anunțul său de a candida la europarlamentare îl punea în calculele multora printre cei care se luptă pentru a deschide lista PNL la europarlamentare.

Lucrurile s-au schimbat după ce Crin Antonescu a avut mai multe ieșiri care nu urmau linia generală a partidului, mult mai virulentă împotriva PSD. Un exemplu este cel din 30 noiembrie 2018 când într-o apariție televizată Crin Antonescu a declarat că nu este un capăt de lume pentru România dacă OUG pe amnistie și grațiere ar fi dată, iar Dragnea ar scăpa de un proces.

„Tot ce pot eu evalua este că, dincolo de această ordonanță, care, repet, nu cred să fie dată, dar și dacă e dată totuși, România nu se oprește acolo, nu moare că Dragnea va scăpa de un proces, sau cine mai credeți că scapă prin ea, ci problema societății românești este cum așează după foarte multe lucruri contradictorii, discutabile (…) această domnie a legii, care este expresia temeinică, clară, necesară a sistemului de justiție în România ”, spunea fostul președinte al PNL la acea vreme.

Apogeul divergențelor recente dintre Ludovic Orban și Crin Antonescu a fost reprezentat de momentul în care cel ultim menționat i-a luat apărarea premierului Viorica Dăncilă în detrimentul celor care nu au contenit să arunce cu jigniri bătând și un apropo la faptul că actualul președinte al PNL a catalogat premierul pe rețeaua socială Facebook ca fiind o „o tăntică incultă și analfabetă”, dar tot mai „tupeistă și mai obraznică”.

„Nu vad de ce foarte multi oameni insista sa jigneasca aceasta femeie, pentru ca in fond poti sa critici un prim-ministru fara sa il insulti in modul acesta”, a afirmat Crin Antonescu.

Pe cale de consecință, potrivit surselor PSNews.ro, potențialul fotoliu al lui Crin Antonescu de la Bruxelles a început să se clatine vertiginos întrucât președintele PNL, Ludovic Orban, nu prea l-ar mai dori pe listele la europarlamentare după ce fostul lider al PNL a minimalizat efectul unei OUG pe amnistie și grațiere și i-a luat de altfel și apărarea Vioricăi Dăncilă.

Crin Antonescu, potențială locomotivă a PNL în alegeri?

Trecând peste disputele interne de partid, de bun augur este analiza situației din punct de vedere electoral. Ar reuși Crin Antonescu în 2019 să aducă un plus la numărul de voturi al Partidului Național Liberal? Astfel, trebuie să ne raportăm la două aspecte și anume segmentul de electorat la care țintește PNL, cât și activitatea politică a lui Crin Antonescu. PNL țintește aproximativ același electorat la care tinde și USR sau proaspăt înființata formațiune politică a lui Dacian Cioloș. Acel segment de electorat, care nu trebuie privind neapărat de dreapta întrucât aspectul doctrinar este discutabil, este cel anti-PSD. Spre deosebire de PNL, atât USR cât și PLUS-ul lui Cioloș au venit cu o imagine a unor oameni noi în politică și cu un stil puțin mai „fresh”, care consistent sau inconsistent, a prins bine la tineri.

Ce are de făcut PNL? Trebuie să mizeze și pe experiența politică pe care o au foarte mulți dintre cei care fac parte din formațiunea politică, dar să echilibreze balanța și să fie și „cool” în ochii electoratului tânăr, să aibă imaginea unui partid reformat.

Avantajul PNL față de USR și PLUS este atât rețeaua de primari pe care o au la nivel național, dar și electoratul conservator care nu va vota niciodată cu partidele lui Barna sau Cioloș care au un aer „hipsteresc” și uneori chiar de ONG-uri și nu formațiuni politice.

Acum, revenind la Crin Antonescu, o bună parte din români nu dau semne că ar uita sau ignora trecutul USL-ist al politicianului, deci apropierea sa de PSD care a provocat o pată de imagine pentru PNL în ochii unui semnificativ segment de electorat din cel de dreapta. Ultimele ieșiri televizate ale lui Crin Antonescu nu au făcut decât să confirme că nu s-a desprins de USL-ism, ci dimpotrivă, iar abordarea fostului președinte PNL a fost taxată foarte mulți mai ales în mediul online.

Așadar, dacă luăm în considerare că PNL are în orice caz un segment de electorat anti-PSD care nu va vota cu USR sau Cioloș, iar Crin Antonescu încă dă dovadă de un USL-ism care nu este privit bine de oamenii de dreapta și de cei tineri care au de ales între liberali și celelalte partide mai noi, putem spune că fostul președinte al Partidului Național Liberal nu ar aduce un plus electoral, cel puțin nu decisiv sau cel preconizat de unii, formațiunii sale politice. Mai mult, Crin Antonescu nici măcar nu a fost foarte activ în această perioadă de precampanie, ceea ce conform surselor PSNews.ro îi mai aduce un impediment în drumul său către Bruxelles în ochii celor din interiorul partidului.

PNL, în căutarea unei soluții

În acest condiții, PNL are nevoie de o personalitate care să deschidă lista le europarlamentare și care să aibă capacitatea să atragă din electoratul tânăr care foarte adesea este refractat la politică sau la partidele vechi și care ar merge mai degrabă către USR sau PLUS sau ar alege să stea acasă. Mesajele prea puțin virulente ale lui Crin Antonescu la adresa PSD l-au descalificat din rolul de a fi locomotivă electorală pentru PNL la alegerile europarlamentare.

2 comentarii la “Crin Antonescu, înger sau demon pentru PNL la europarlamentare? Cum și-a semnat singur ”sentința”

  1. Sper sa nu-l mai vad in veac pe asta facand politica pt PNL , asta e tot USR-ist cu PSD in suflet, pana crapa!!! Nu are ce cauta pe nicio lista sub antetul PNL, el e cu PSD-ul, poate ii dau ei un loc, ca tot se iubesc de nu mai pot!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *