Skip to content
Politică

Cristi Danileț arată în ce condiții poate fi salvat Lazăr de Iohannis: Doar pe motive de legalitate EXCLUSIV

Epoch Times
" "

Ministrul Justiției Tudorel Toader pune presiune din ce în ce mai mută pe procurorul general Augustin Lazăr. Marți, la ora 18, urmează să facă noi precizări. Pe această temă apare dilema dacă președntele României, Klaus Iohannis, are pârghiile legale, constituționale să îl țină în funcție pe Augusin Lazăr.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe judecătorul Cristi Danileț pentru a analiza ce poate face Iohannis în situația aceasta. Magistratul a subliniat faptul că „Președintele statului poate respinge eventuala propunere de revocare din partea ministrului”, „dacă evaluarea cu privire la Augustin Lazăr nu se face după procedura legală sau vizează alte aspecte deacât cele legale”.

" "
" "

„Dacă evaluarea cu privire la Augustin Lazăr nu se face după procedura legală sau vizează alte aspecte deacât cele legale, Președintele statului poate respinge eventuala propunere de revocare din partea ministrului. Astfel a stabilit CCR în decizia cu privire la revocarea lui Kovesi. CSM avizează consultativ, Președintele statului decide și resubliniez că Președintele statului nu poate respinge – zice CCR – decât pe motive de legalitate”, a transmis judecătorul.

Chestionat dacă există motive legale pentru revocarea lui Augustin Lazăr, magistratul Cristi Danileț a spus că Ministrul Justiției va decide politic și nu tehnic, șefii procurorior fiind „la mâna politicului indiferent de partidul de la guvernare”.

„Nicicând un Ministru al Justiției nu va decide tehnic, ci politic, când e vorba de cariera procurorilor. Prin urmare, ministrul va putea scrie în raportul de evaluare efectiv ce vrea el, pentru că posibilitățile de cenzurare a sa sunt minore. Așadar, odată cu decizia CCR dată în cazul Kovesi, șefii procurorilor sunt la mâna politicului, indiferent de partidul de la guvernare. Aceasta este o slăbiciune enormă a Constituției noastre, lăsată în adormire timp de 15 ani și reactivată exact în momentul în care România era dată ca exemplu în Europa pentru lupta anticorupție”, a încheiat Cristi Dănileț pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *