Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.
„A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Dăncilă.
Ministerul Justiției va analiza „în ce măsură pot fi adoptate una sau două OUG pentru transpunerea în codurile penale a soluțiilor legislative declarate constituționale”, a declarat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Tudorel Toader nu a dorit să le răspundă ziariștilor care este motivul pentru care se recurge la o ordonanță de urgență. Întrebat de ziariști care este caracterul de urgență, Toader s-a mărginit să răspundă: „O veți vedea la momentul respectiv”.
CITIȚI ȘI AICI: Ministrul Justiției, clarificări după anunțul premierului privind OUG pe Codurile Penale
În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu judecătorul Cristi Danileț pentru a-l chestiona cum analizează din punct de vedere juridic anunțul că va fi dată ordonanța. Concret, expertul juridic a atras atenția că este ilogic să fie dată o OUG pe o parte din proiectul de lege, ci firesc este pe întregul act normativ.
„Este ilogic să se dea o OUG pe o parte dintr-un proiect de lege. Doar pentru a grăbi intrarea lor în vigoare? Pai, ar fi trebuit să se întâmple ceva de la data aprobării proiectului de lege și până în prezent. Or, nu e cazul de așa ceva. În mod firesc trebuie să intre în vigoare tot actul normativ, nu pe bucăți. Însă amatorismul în România e la nivel maxim, așa că nu mă miră nimic”, a conchis Cristi Danileț în exclusivitate pentru PSnews.ro.