Skip to content
Politică

Cristi Danileț pune la zid PSD-ALDE: Vor să controleze justiția! Magistrații, mai nemulțumiți ca niciodată! EXCLUSIV

MagnaNews

Aproximativ 230 de magistraţi au protestat, duminică seară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu judecătorul Cristi Danileț pentru a face precizări în cazul protestului magistraților și inclusiv despre motivul pentru care au apărut nemulțumirile. Acesta precizează că revolta a apărut din cauza modificărilor care se fac la legile justiției și la Codurile Penale scopul celor de la putere fiind cei de a controla justiția.

Mai mult, Cristi Danileț semnalează cel mai îngrijorător aspect care generează nemulțumiri în rândul magistraților: „cel mai îngrijorător este creșterea puterii ministrului Justiției asupra carierei magistraților. La reforma din 2004-2005 s-a decis ca întreaga carieră a magistraților să fie atributul CSM. Acum constatăm că ministrul Justiției face evaluări ale sistemului judiciar, ale înalților procurori, revocă și pune procurori-șef pe cine vrea”.

„Este al treilea protest în ultimele 9 luni. Niciodată nu au fost atât de dese nemulțumirile magistraților. Ne revoltă modificările care se fac la legile justiției și Codurile penale ce vizează un singur lucru: controlul justiției de către politicieni, întocmai cum a fost în România înainte de reforma justiției din anii 2004-2005.

Cel mai îngrijorător este creșterea puterii ministrului Justiției asupra carierei magistraților. La reforma din 2004-2005 s-a decis ca întreaga carieră a magistraților să fie atributul CSM. Acum constatăm că ministrul Justiției face evaluări ale sistemului judiciar, ale înalților procurori, revocă și pune procurori-șef pe cine vrea. Totul după ce emană el și politicienii care îl susțin, idei precum „statul paralel”, „interceptări nelegale”, „protocoale nefirești”. Acuzele astea sunt menite să decredibilizeze întreaga justiție și să pună magistrații în defensivă, să îi inspaimante, chiar. Lucrurile astea nu sunt normale, mai ales când șeful Senatului, șeful Camerei Duputatilor și însuși ministrul Justiției fac obiectul unor verificări sau chiar dosare penale”, a precizat judecătorul.

Cristi Danileț a fost chestionat de asemenea referitor la ce urmează să facă magistrații în perioada următoare:

„Așteptăm răspunsul ministrului Justiției la scrisoarea deschisă. Așteptăm decizia CCR de mâine pe ultima lege a justiției și decizia CCR din oct 2018 pe Codurile penale”, a conchis Cristi Danileț pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *