Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cristian Bușoi a intrat în cursa pentru un nou mandat la Bruxelles: Principala mea zonă de acțiune va rămâne domeniul sănătății!

inquam photos

 

Europarlamentarul PNL și președinte al PNL București, Cristian Bușoi, a fost invitat la  emisiunea ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia a vorbit, printre altele, despre proiectele pe care le-a finalizat în PE, dar și despre noile proiecte pe care urmează să le pună în aplicare. El a reamintit şi faptul că, în 2013, a renunţat la mandatul de eurodeputat pentru a ocupa poziția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

”Sunt din 2007, sigur că primul mandat toți europarlamentarii l-au făcut cumva parțial, pentru că România a intrat în UE în 2007 și a fost un mandat scurt, până la alegerile din 2009. Următorul mandat, știți bine, l-am întrerupt pentru că mi-am asumat poziția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în 2013 și, implicându-mă în acea funcție, am reușit să duc la bun sfârșit proiectul cardului electronic de sănătate, proiectul pe bani europeni, al dosarului electronic, proiect pilot, dar care, din păcate n-a mai fost continuat. Pentru că dacă ar fi fost continuat și generalizat,  astăzi am fi putut avea dosare electronice de sănătate și medicii ar fi putut vedea mult mai repede istoricul unui pacient, analizele, medicația, tratamentele pe care le-a urmat de-a lungul timpului și, sigur, eliminarea listei de așteptare la acel moment, pentru bolnavii de cancer, printre alte lucruri pe care le-am finalizat în scurtul mandat de președinte”, a afirmat liberalul.

Totodată, eurodeputatul a dezvăluit și realizările din actualul mandat din PE, în care principala preocupare a fost domeniul sănătății, mai exact eradicarea cancerului pediatric.

”Actualul mandat este un mandat complet, este un mandat în care m-am preocupat în primul rând de chestiuni legate de sănătate. Am fost responsabil de două dosare mari, importante în domeniul sănătății: Programul de Sănătate al UE 2021-2027 și Programul de Cercetare în Sănătate, 2021-2027. Pentru ambele subiecte am reușit, împreună cu colegii mei, să creștem alocările la programul de sănătate de la 413 milioane la 473, la programul de cercetare de la 7,7 miliarde de euro, pentru cei 7 ani, la 9, 7. Pentru cercetare, am adăugat câteva priorități importante și, poate cea mai importantă direcție, care a fost votată și asumată de PE și pare a fi acceptată și de statele membre, să fie eradicarea cancerului pediatric, eradicarea cancerului la copii, până în 2040. Dacă această prioritate va fi adoptată, bună parte din cele 9 miliarde de euro vor fi dedicate cercetării în acest domeniu. Acest lucru cred că va mobiliza comunitatea științifică din UE pentru a găsi repede cele mai bune metode de tratament,  de diagnostic, în ceea ce privește cancerul la copii”, a precizat liderul PNL București.

De altfel, acesta a afirmat că, în continuare, principala sa țintă în calitate de europarlamentar va fi domeniul sănătății.

”Principala mea zonă de acțiune va rămâne domeniul sănătății. Sunt în mod clar cele două programe despre care v-am vorbit, am fost responsabil în PE pentru aceste programe și vor urma multe alte inițiative în următorii ani, care vor viza pacienții din România”, a mai menționat Cristian Bușoi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *