Cristian Bușoi despre Schengen: Anunțul că ar putea fi un accept-intrarea României în două etape- trebuie salutat

Europarlamnetarul Cristian Bușoi
Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

In timpul prezenței sale la Strasbourg, realizatoarea emisiunii Puterea Știrilor, Marinela Angheluș a discutat cu europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei de Industrie și Cercetare și Energie din PE, despre cele mai importante subiecte de interes național aflate pe agenda, săptămâna aceasta, la Parlamentul European printre care cadrul european pentru sănătate si despre aderarea României la Spațiul Schengen.

„Este ultima săptămână din acest an și sunt subiecte importante pe agendă. Am avut o intervenție și la dezbaterea privitoare la materiile prime critice necesare pentru a fabrica baterii, panouri solare și multe alte tehnologii importante pentru viitor. A fost votat și raportul meu privind tarifele Agenției Europene ale Medicamentului. De fapt, a fost aprobat acordul de negocieri obținut la sfârșitul lunii septembrie între Parlament și Consiliul European și dezbaterea importantă pe care ați amintit-o regulamentul privind spațiul European digital de date. Am fost raportor din partea Comisiei”.

Regulamentul, stabilește regulile prin care datele pacienților pot fi consultate atât direct de către pacienți, în relația cu cu medicul, dar și utilizarea secundară a acestor date de către autoritățile de sănătate atunci când vor să știe unde alocă resurse mai bune, care sunt afecțiunile, care sunt cele mai răspândite boli, care sunt efectele unor decizii de sănătate publică. De asemenea, aceste date pot fi utilizate de către institutele de cercetare, de către universitățile de medicină, de către industria farmaceutică atunci când sunt în procesul de a descoperi un nou tratament, un nou medicament sau de a îmbunătăți tratamente și medicamente existente.

„Am fost bucuros să văd că Parlamentul European a încheiat dezbaterile si a avut un vot pozitiv pentru un text care a ținut cont de propunerile pe care eu, în calitate de raportor și președinte al Comisiei de Industrie și Cercetare, le-am făcut”.

În țară există o întreagă discuție despre aderarea României la Spațiul Schengen. Austria are trei condiții pentru ca România să adere la Spațiul Schengen, însă doar pentru spațiul aerian. Se pune întrebarea daca in acest moment Romania trăiește o victorie sau o umilință?

Cu siguranță nu poate fi vorba de o umilință. A fost un moment profund incorect acel vot împotrivă, acel veto de la sfârșitul anului trecut, de acum un an. Un vot care n-a ținut cont de realități, care n-a ținut cont de solidaritatea europeană, de eforturile României,  care a invocat un lucru fals, și anume un flux migratoriu care în niciun caz nu vine prin România. Dar în condițiile în care, din păcate, în tot acest an, Guvernul Austriei nu și-a flexibilizat poziția, datorită eforturilor Guvernului României și în mod special a miniștrilor de interne Cătălin Predoiu și doamnei ministru al Afacerilor Externe Luminița Odobescu, dar evident, și a eforturilor făcute de președintele României, de prim-ministrul României și până la urmă, cred că au contat și rezoluțiile și dezbaterile din Parlamentul European, unde noi, toți europarlamentarii r români și o largă majoritate a Parlamentului European am cerut Austriei să revizuiască decizia”.

Europarlamentarul considera ca este un prim pas, chiar dacă traficul aerian și controalele la frontiera Shengen, în aeroporturi afectează un număr mic de cetățeni, iar marea noastră miză este să intrăm cu frontierele terestre, fie mai ușor pentru transportatori, să nu mai pierdem miliarde de euro pentru că anumite companii nu decid să investească în România datorită întârzierilor privitoare la controalele la graniță..

Discuții privind necesitatea modificării constituției si tratatelor Uniunii Europene

„Pentru granițele terestre și maritime poate însemna o victorie important în actualul context, destul de complicat, în context în care extrema dreaptă este din ce în ce mai vocală și mai de succes în toate țările Uniunii Europene. Și nu e vorba doar de Austria, e vorba, știți bine, și de Olanda, și de alte țări și ne așteptăm ca anul viitor, la alegerile europarlamentare, să crească ponderea euroscepticilor și partidelor mai puțin pro-europene în Parlamentul European

Nenumărate discuții sunt…și chiar și astăzi au fost niște voturi importante în ceea ce privește reforma Uniunii Europene, chiar anumite discuții privind necesitatea modificării constituției sau tratatelor Uniunii Europene. Evident, deocamdată sunt la stadiul de discuții, nu cred că se va găsi o concluzie foarte ușor. Multe dintre lucrurile pe care le discutăm nu pot fi decise doar de Parlamentul European. Trebuie fie modificate tratatele, fie luate o decizie și în Consiliu de către statele membre, așa cum, de exemplu, a fost și cazul numărului de membri din Parlamentul European sau a altor reguli privitoare la alegerile europarlamentare.

Dar sigur că cât ne apropiem de alegeri, cu atât vor fi în spațiu public dezbateri privitoare la cum va arăta viitorul Parlament European, cum putem îmbunătăți relația cu cetățenii, cum putem îmbunătăți transparența și s-au luat niște decizii și sunt reguli noi în ceea ce privește publicare, a unor întâlniri în ceea ce privește modul de conduită, toate aceste lucruri, în mod evident pentru a crește gradul de încredere și pentru a crește participarea la vot anul viitor. Tocmai de aceea, anunțul că ar putea fi un accept pentru intrarea în două etape trebuie salutat, nu trebuie un hiper-entuziasm, sunt niște condiții atașate, unele dintre ele destul de discutabile, altele, evident, nu reprezintă neapărat problema României și sunt acțiuni cerute Comisiei Europene.

Nu trebuie un hiper-entuziasm, este însă profund incorect sa spunem ca aceste condiții sunt o umilință, nu, dimpotrivă, sunt un prim pas pentru a ne atinge în mod până la urmă realist, un obiectiv cheie, acel a intrării în Spațiul Schengen”, a încheiat Bușoi.

epp group

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: