Cristian Bușoi: Atacurile cibernetice reprezintă, din păcate, o amenințare din ce în ce mai reală

Foto: PS News

„Dialog pentru sănătate” este despre nevoia de înțelegere a problemei celuilalt

Astăzi, 12.02 a.c. a avut loc o întâlnire, „Dialog pentru sănătate”, prin care reprezentanții Partidul Național Liberal (PNL), aflați în diverse poziții de responsabilitate s-au întâlnit cu reprezentanți ai spitalelor, ai segmentului farmaceutic dar și alți cetățeni interesați de politicile de sănătate. Discuțiile au punctat politicile sanitare, problemele cu care se confruntă lumea medicală, reformele din domeniul sanitar, dar și proiectele din sănătate.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat, pentru PS News, de ce reprezintă o urgență reforma sanitară în România dar și în Europa.

„Este un eveniment prin care reprezentanții PNL aflați în diverse poziții de responsabilitate în Parlamentul European, în Parlamentul României, Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau management de spitale, au dorit să se întâlnească cu medici de familie, medici în ambulatoriu, industria farmaceutica, reprezentanții spitalelor publice și spitalelor private, dar și alți cetățeni interesați de politicile de sănătate. Să vedem care sunt așteptările tuturor acestor actori importanți din sistemul de sănătate față de perioada următoare, de care să ținem cont atunci când vom construi propunerile noastre pentru programul de guvernare”, a spus, Cristian Bușoi.

Atacurile cibernetice: din ce în ce mai mult va fi un interes, al hackerilor, de a extrage date din aceste sisteme

„Atacurile cibernetice reprezintă, din păcate, o amenințare din ce în ce mai reală. Este o componentă care va trebui să fie adresată cât mai eficient în perioada următoare și dincolo de marile sisteme ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, rețeaua informatică, rețeaua electronică, dosarul electronic al pacientului, CUI-ul, acolo unde se găsesc toate datele. Atențiea trebuie acordată și sistemelor mai mici ale spitalelor publice, ale spitalelor private, pentru că din ce în ce mai mult va fi un interes, din păcate, al hackerilor de a extrage date din aceste sisteme.

Prin urmare, vrem să le prezentăm câteva din lucrurile pe care le-am realizat în această perioadă, pe ce ne-am concentrat și ne vom concentra în continuare, dar foarte important, și să vedem care sunt așteptările și cum putem răspunde acestor așteptări, inclusiv propuneri concrete de inițiative legislative sau de politici publice pe care ar trebui să le avem”.

La nivel european există directive și regulamente care au impact pe sistemul de sănătate, dar, există încă principiu subsidiarității. Marile decizii în sănătate se iau de statele membre.

„Ele nu pot fi decise la Bruxelles. În schimb, transfrontalier, ceea ce înseamnă sănătatea, pacienții care sunt tratați într-un altă țară a Uniunii Europene decât țara de origine, cu cardul european de sănătate, au nevoie de acele formulare. Apoi politica medicamentului, Agenția Europeană a Medicamentului și politica farmaceutică se decid de la nivel european. Există anumite inițiative susținute de programul de sănătate al Uniunii Europene, EU for Health, dar dacă vorbim de cum finanțăm spitalele, cum organizăm programele de sănătate, cum organizăm sistemul de sănătate din România, fiecare țară ia decizia pe care o crede de cuviință. Dar, din ce în ce mai mult trebuie să ne coordonăm nu doar cu cerințele de la Bruxelles, care multe dintre ele, cum spuneam, sunt indicative, dar și cu exemple de bune practici din alte țări europene”, conchide eurodeputatul PNL, Cristian Bușoi.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL