Skip to content
Politică

Cristian Bușoi, despre planurile PNL pentru București, colaborarea cu USB și strategia antiPSD / EXCLUSIV INTERVIU

Cristian Bușoi, noul președinte al PNL București, a acordat miercuri un interviu pentru PSnews.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru a recâștiga încrederea electoratului și, de asemenea, despre o posibilă colaborare cu Uniunea Salvați București.

Bușoi a precizat că PNL București își dorește victoria la alegerile parlamentare, iar partidul va iniția o serie de proiecte încă din această vară. Pe de altă parte, președintele PNL București își dorește o poziție mult mai „critică și fermă în raport cu PSD”.

Reporter PSnews.ro: În ședința BPN de luni ați fost ales președinte al organizației PNL București. Care sunt principalele dvs. obiective pentru București?

Cristian Bușoi: Cel mai important obiectiv este acela de a recâștiga electoratul care a susținut de-a lungul ciclurilor electorale cele două componente ale PNL și mai ales electoratul care în alegerile prezidențiale l-au susținut pe Klas Iohannis. Acest electorat la alegerile locale fie nu s-a prezentat la vot, fiind cumva confuzat poate de ceea ce s-a întâmplat în PNL sau a decis să susțină un candidat pretins independent, care își făcuse un nou partid politic și care a reușit în final să ajungă pe locul doi. Cred că acest electorat al Partidului Național Liberal poate fi recâștigat dacă are garanția că organizația București face opoziție fermă și susținută împotriva PSD, la nivelul Primăriei Generale și la nivelul primăriilor de Sector, dacă vom arăta că suntem o organizație dinamică, deschisă pentru oameni de valoare care vor să se alăture proiectului Partidului Național Liberal și purtătoare, această organizație, a unui proiect politic care să vină în întâmpinarea așteptărilor electoratului nostru.

Reporter PSnews.ro: Veniți la conducerea unei organizații care a avut un rezultat slab la alegerile locale. Ce proiecte aveți pentru București ca să recâștigați încrederea electoratului?

Cristian Bușoi: În primul rând, așa cum am anunțat, intenționăm să fim foarte critici și foarte fermi în raport cu PSD. Sunt deja, în scurtul timp de când s-au instalat la Primăria Generală și primăriile de sector, câteva lucruri în neregulă pe care le-am semnalat până să ajung președinte al PNL București, la fel și o parte dintre colegii mei din organizație, dar care vor trebui să devină teme de comunicare foarte bine argumentate. De asemenea, vom veni cu proiecte pentru Bucuresti, unele dintrele ele le vom expune pubic, altele se vor transforma în proiecte de hotarâre ale Consiliului General sau ale consiliilor de sectoare. De asemenea, vom gândi pentru alegerile parlamentare un proiect politic pe care să-l propunem conducerii centrale a PNL și care să fie integrat în proiectul mare al PNL pentru alegerile din noiembrie. Trebuie să fim foarte activi în comunicarea cu cetățenii. Vom începe, de asemenea, să facem de la sfârșitul acestei veri întâlniri cu populația, cu grupurile țintă, cu populația, cu organizațiile non-guvernamentale. Într-un cuvânt vom încerca să fim activi, creativi și foarte determinați.

Reporter PSnews.ro: Ați vorbit în trecut despre faptul că fiecare filială de sector trebuie să organizeze alegeri pentru a-și desemna președintele. Acum, din poziția de lider PNL București, vă mențineți aceată intenție? Vor fi alegeri în sectoare?

Cristian Bușoi: Da, este o poziție pe care am argumentat-o și în final a fot acceptată în ședința în care am fost desemnat de BPN președinte al PNL București, ca la nivelul sectoarelor să facem alegeri. Este cea mai eficientă și corectă modalitate de a desemna echipele de conducere. Sigur că acest lucru a fost acceptat și pentru că la nivelul sectoarelor, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt foarte simple. În județe e complicat pentru că trebuie mai întâi alegeri în toate mincipiile, orașele. Nu e cazul la nivelul sectoarelor din București, acolo unde cele câteva mii de membri din fiecare sector se pot strânge și să-și desemneze conducerea. Va fi o conducere cu maximă legitimitate și responsabilizată să muncească și să lupte la aceste alegeri parlamentare. La sfârșitul lunii august-începutul luni septembrie vor avea loc cele șase adunări de alegeri în cele șase sectoare.

Reporter PSnews.ro: PNL a fost al treilea partid în Capitală, după PSD și USB. Luni ați declarat că vă doriți un dialog cu USB. De aici putem deduce că doriți o colaborare cu partidul condus de Nicușor Dan?

Cristian Bușoi: Trebuie să fie foarte clar, adversarul nostru în București, ca și la nivel național, este PSD. Cu el luptăm. El este de fapt adversarul tradițional și suntem în profund dezacord față de felul în care PSD a acționat atunci când s-a aflat la guvernare la nivel național și la nivel local.

Cu USB ne-am dori să avem măcar un dialog. Sigur că nu poate fi vorba de alianțe sau liste comune sau lucruri de felul acesta. Ar fi important să fim împreună în opoziție atunci când se propun în defavoarea Bucureștiului și bucureștenilor. Dacă nici măcar acest dialog nu este acceptat, rămâne ca noi să facem opoziție singuri pentru că totuși PNL este singura forță care luptă de la egal, la egal, uneori câștigă, alteori nu cu PSD și este rolul nostru și datoria noastră față de bucureșteni să facem această opoziție.

Dacă USB se alătură unor anumite proiecte, mai ales că și votanții dumnealor și votanții noștri în foare multe chestiuni gândesc în același fel, ar fi un lucru pozitiv în opinia mea.

Reporter PSnews.ro: Este necesară o unificare a dreptei în București, după ce PSD a câștigat toate primăriile în Capitală?

Cristian Bușoi: În mod practic nu este foarte simplu și de altfel e și o discuție foarte teoretic pentru că în realitate dreapta înseamnă doar Partidul Național Liberal. USB a declarat și declară în continuare că nu este un partid ideologic, ci este mai degrabă un partid antisistem, împotriva vechii clase politice, cum o numesc dumnealor, fie de la stânga, fie de la dreapta. ALDE este un partid de centru, mai degrabă spre stânga. În orice caz, foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și cred că nu poate fi catalogat ca un partid de dreapta. Iar Partidul Mișcarea Populară, care n-a obținut un rezultat strălucit și nu-l va obține nici în toamnă, este doar un partid construit în jurul fostului președinte al României, care nu are o ideologie de dreapta și care odată cu unificarea cu UNPR cu atât mai mult această pretinsă revendicare de dreapta se estompează. Trecând în revistă forțele politice importante, vedeți că singurul partid de dreapta este PNL. Nu știu dacă trebuie să ne mai unificăm cu cineva. Cred că doar trebuie să-i convingem fiind foarte hotărâți și foarte bine ancorați în ceea ce-și doresc alegătorii de dreapta, să-i convingem că noi suntem soluția și s ne ofere sprijinul politic și electoral.

Reporter PSnews.ro: Cum vedeți fuziunea PMP-UNPR?

Cristian Bușoi: Este o mișcare oportunistă, în care două partide care nu au reușit mari rezultate la alegerile locale, în mod disperat încearcă să-și unească forțele pentru a trece pragul de 5% la alegerile parlamentare. Însă așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori în trecut la diferite cicluri electorale, partide mici care se unesc nu înseamnă că-și unesc matematic procentele, ci de cele mai multe ori obțin mai puțin decât procetele fiecăreia dinainte de unire. Din punctul meu de vedee, nu cred că sunt perspective ca această unificare să joace un rol politic semnificativ din decembrie.

Reporter Psnews.ro: Mai sunt aproximativ cinci luni până la alegerile parlamentare. Cum plănuiți să pregătiți campania electorală?

Cristian Bușoi: În timpul verii, vrem să pornim cu niște mesaje de evaluare a activității PNL de până acum în Capitală și, de asemenea, de propunere a unor proiecte pe care noi le-am mai disctat în campania electorală, s-au aflat și în programul meu pe care l-am lansat public, s-au aflat si in programul domnului Catalin Predoiu, și care în opinia noastră trebuie să devină realitatea pentru ca Bucureștiul să nu mai fie orașul sufocat, poluat, extrem de aglomerat, chiar paralizat la ore de vârf, cu sistem de căldură care subvenționează risipa.

Cred că aceste mesaje pot fi transformate în campannii de informare publică și, în același timp, în parlalel vom lucra foarte mult la partea de organizare, mai ales că se vor pregăti și conferințele de aleger ale celor șase sectoare.

Apoi și în funcție de calendarul stabilit de organizația națională, de conducerea centrală, urmează desemnarea listelor de candidați pentru alegerile parlamentare, la Senat și Camera Deputaților. Sigur, când va veni momentul campaniei electorale, vom folosi toate mijloacele de campanie electorală pentru a ne promova mesajul și candidații. Până la 1 septembrie avem de gând să folosim cele aproape două luni pentru a scoate organizația din amorțire, pentru a trece dezamăgirea și deznădejdea generată de rezultatul la alegerile locale și pentru a ne mobiliza ca o echipă pentru parlamentare.

Reporter PSnews.ro: Ce scor vă propuneți pentru alegerile parlamentare? Pe ce loc se va situa PNL în București după ziua votului?

Cristian Bușoi: În mod evident, PNL nu-și poate impune un alt obiectiv pentru alegerile parlamentare decât să obțină locul întâi pentru ziua votului. Acesta trebuia să fie obiectivul, dar evident că în mod formal un procent și un obiectiv va fi asumat după ce vom face niște cercetări  sociologice și după ce vom vedea exact are este situația în teren. Vă amintesc că, din păcat, la alegerile locale am obținut un incredibil loc trei și un scor deloc încurajator, dar sper că toate acțiunile pe care le facem, cu o mult mai bună strategie și la nivel național, pentru că Bucureștiul este o oglindă în primul rând a mesajelor și a situației de la nivel național, nu e strict o chestie de organizare a filialei, ci ține și de perceptia actiunilor partidului la nivel national, cu totii actionand unitar si creativ, organizatia Bucuresti, organizatia centrală, candidatii nostri, sa obtinem un rezultat foarte, foarte bun.

ppe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *