Skip to content
Politică

Cristian Bușoi: Guvernul poate lua în calcul un program național de investiții în renovarea clădirilor din fonduri europene

psnews.ro

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, afirmă că Guvernul României poate lua în calcul un program național de investiții în renovarea clădirilor din fonduri europene, ca soluție salvatoare pentru firmele și românii afectați de Covid-19, precum și pentru realizarea obiectivului de eficientizare energetică a clădirilor ca parte a tranziției la neutralitatea climatică.

Potrivit unei postări pe Facebook, eurodeputatul român a avut, săptămâna aceasta, în cadrul Comisiei ITRE, o dezbatere cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, pe problema redresării economice a statelor UE, după criza COVID-19. Acesta i-a transmis comisarului Simson că UE poate începe procesul de redresare economică punând în centru Acordul Verde European și investind în renovarea clădirilor și creșterea eficienței energetice a acestora.

În cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, #ITRE, din Parlamentul European am avut săptămâna aceasta o dezbatere cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson, pe problema redresării economice a statelor #UE, după criza COVID – 19.

I-am transmis doamnei comisar că putem începe procesul de redresare economică punând în centru Acordul Verde European și investind în renovarea clădirilor și creșterea eficienței energetice a acestora.

O investiție masivă în renovarea clădirilor înseamnă: costuri mai scăzute la plata utilităților și, implicit, creșterea calității vieții, dar și o gură de oxigen pentru industria construcțiilor și pentru oamenii rămași fără slujbe. Din cauza crizei COVID-19, mulți români și-au pierdut locul de muncă pe care îl aveau în afara țării. O mare parte dintre aceștia lucrau în construcții. Un program național de investiții în renovarea clădirilor ar putea fi soluția salvatoare atât pentru firmele din domeniu, cât și pentru cele câteva sute de mii de români care s-au întors în țară și pe care am putea să îi oprim aici, oferindu-le o alternativă, oferindu-le șansa de a lucra în patria lor. Ar fi un ajutor dat economiei românești, ar fi o investiție în calitatea vieții românilor, dar și în protejarea mediului.

Majoritatea clădirilor construite în România sunt realizate în anii 60-80, când nu se ținea cont de principiul eficienței energetice. Sunt clădiri publice, precum spitalele, care încă amintesc de comunism și au nevoie urgentă de o față nouă, modernă. Cât despre clădirile rezidențiale, chiar dacă în unele orașe s-au făcut pași importanță, chiar dacă s-au atras bani europeni pentru anveloparea blocurilor, suntem încă mult prea în urmă.

Guvernul României poate lua în calcul acest proiect și poate negocia pentru suplimentarea fondurilor europene pe care #UE le oferă în acest domeniu.

Pentru “Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon”, care vizează eficiența energetică în clădiri rezidenţiale şi publice, României i-au fost alocate peste 900 de milioane de euro. Acești bani nu trebuie irosiți, iar eu ca președinte al Comsieie #ITRE voi pleda pentru necesitatea introducerii planului de eficiență energetică în prioritățile #UE pentru redresarea economiilor statelor membre”, scrie Cristian Bușoi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *