Skip to content
Politică

Cristian Bușoi, la Dosar de Politician, despre taxa de solidaritate: Nu pleacă nimeni, dar marile companii vor transfera costurile pe consumatori

facebook cristian busoi

Marile companii nu vor pleca dacă actuala majoritate politică introduce așa-numita „taxă de solidaritate”, dar vor transfera costurile către consumatori, a explicat eurodeputatul Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, joi seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Declarația liberalului vine în contextul în care Kelemen Hunor, președintele UDMR, a propus în coaliție introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru acele companii care au cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro. Măsura ar fi primit girul PSD, însă s-a lovit de opoziția vehementă a lui Florin Cîțu și a PNL, care spun că un astfel de impozit „nu se justifică în contextul economic din România”.

„Nu pleacă nimeni, vor transfera costurile pe consumatori. Se va transfera către consumator, mai ales cei care au cote de piață mari și cei care au poziții aproape de monopol, iar 1% pentru multe dintre aceste companii aproape le-ar dubla actualele taxe. La un profit de 10%, care este un profit bun chiar dacă pe hârtie nu se regăsește, astăzi ei plătesc 16% din 10%, adică 1,6%. Plus încă 1% aproape le-ar dubla și ar fi incorect față de alte companii care au cifre de afaceri de 80 de milioane, de 90 de milioane, de 50 de milioane, de 40 de milioane ș.a.m.d”, a declarat vicepreședintele PNL.

Liberalul a explicat că nici măcar nu este vorba despre o taxă propriu-zisă, ci mai degrabă despre un impozit, având în vedere că „pentru o taxă trebuie să primești niște servicii”.

Cred că această taxă va fi dificil de explicat și va genera multă impredictibilitate și un răspuns negativ din partea mediului de afaceri. Ea de fapt nici nu este taxă, pentru că pentru o taxă trebuie să primești niște servicii. Ar fi un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, însă trebuie să ne concentrăm pe o mai bună colectare, pe creștere economică, pe absorbția celor 30 de miliarde din PNRR și încă 50 de miliarde din fonduri europene și, evident, pe a crea un mediu de afaceri mai atractiv pentru investiții, și să susținem și industria românească mai mult”, a adăugat Cristian Bușoi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *