Skip to content
Politică

Cristian Bușoi, mărturii din iadul terorist de la Bruxelles: Se plătește prețul unor politici…

Invitatul jurnalistului Silviu Mânăstire în emisiunea „Dosar de politician” de sâmbătă seara a fost europarlamentarul Cristian Bușoi. Acesta a vorbit despre recentele atentate de la Bruxelles și cum s-au simțit din interiorul Parlamentului European.

De asemenea, europarlametarul a comentat politicile din Belgia, maniera in care au reactionat autoritatile si a explicat care este riscul producerii unor evenimente similare la Bucuresti.

„Este cu adevarat un moment greu pentru Uniunea Europeana care pare si este depasita si nu reuseste sa faca fata evenimentelor. Sigur ca pare foarte simplu (de detonat o bombă, n.r.) atunci cand vorbim de oameni dezaxati care de fapt se sinucid. Daca vorbim de planuri elaborate nu ar fi posibil sa fie atat de simplu. A fost o zi foarte complicată pentru Bruxelles. Plutea in aer intr-un fel si cred ca serviciile de informații ar fi trebuit sa se astepte la aceste evenimente. A mai existat o atmosferă foarte incarcata dupa 13 noiembrie (atentatele de la Paris, n.r.) in care s-a demonstrat ca exista teroristi in Bruxelles”, a spus Cristian Bușoi.

Întrebat despre posibilitatea unui atac terorist și pe teritoriul țării noastre în perioada următoare, Cristian Bușoi a părut încrezător că autoritățile din România ar putea dejuca o astfel de tentativă.

„Nu cred ca s-ar fi putut insa intampla asa ceva in România Nu cred ca undeva in Bucuresti, care e mai mare decat Bruxelles, nu cred ca s-ar fi putut ascunde atatea luni un terorist fara sa fie gasit.  Acum, în Bruxelles, se plateste pretul unor politici extrem de laxe, extrem de putin prudente care an de an au deschis portile unor extremisti. Politicile laxe sunt cele care au permis ca oamenii care faceau infractiuni marunte sau evaziuni fiscale sau taxe de protectie, impotriva cărora nu s-au luat masuri de siguranta. Starea de siguranta in Bruxelles este mult mai redusa decat in Bucuresti. Sunt locuri la care noaptea te simti in nesiguranta, sunt nenumarate jafuri, atacuri armate, la care se gasesc mereu explicatii, dar s-a ajuns prea departe. Nu sunt un expert in domeniu, dar eu nu mai stiu niciun caz in care trei tari sa fi acuzat in mod deschis Bruxelles-ul ca nu a luat masuri. Au mai fost atentate, dar cred ca reprosurile s-au facut in saptele usilor inchise. SUA avertizase deja ca exista iminenta unui atac si cu toate acestea prea multe masuri nu s-au luat. (…) Este vorba de multa toleranta pentru niște oameni care pana acum nu s-au afisat ca niste oameni care s-au integrat intr-o comunitate, ci s-au enclavizat si este o situatie care s-a intamplat si in Franta. Nu mai cunosc alte tari din UE in care fenomenul sa fie atat de extins. Desi mai exista comunitati mari si in Marea Britanie, in Olanda, Norvegia, Germania, dar acolo lucrurile sunt mult mai bine tinute sub control si siguranta este mai mare. Foarte multe lucruri vin de la neputinta de la nivel european”, a explicat europarlamentarul.

Cristian Bușoi este de părere că Belgia a greșit și o face în continuare pentru că ține blocate niște directive care ar spori siguranța națională.

„În Parlamentul European stau de ceva timp cel putin doua directive blocate, pentru ca grupul socialist si grupul verzilor au blocat aceste directive: prima este directiva pentru blocarea terorismului, iar a doua este directiva privind registrul european al numelui pasagerilor. Daca ar fi existat acest registru serviciile ar fi avut acces la acei teroristi care circulă spre Siria, care se intorc…Toti sau aproape toti (teroristii, n.r.) au calatorit in ultimii ani in aceste zone de conflict. Acest registu nu exista in acest moment”, a mai spus Cristian Bușoi.

Ttotodată, europarlamentrul este de părere că în aceste condiții îb care intreaga Europă este în stare de alertă se impune crearea unei comunități de informații la nivel european.

„Ne trebuie o comunitate de informatii in acest moment. Romania nu a fost primita in Schengen desi are granitele mult mai bine securizate decat mult mai multe tari. De exemplu, Grecia si Italia. Din 1000000 de imigranti care au intrat in Europa anul trecut, 850 de mii au intrat prin Italia”, a explicat europarlamentarul.

ppe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *