Skip to content
Economie

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, după reuniunea de lucru de la MFE: A fost o discuție extrem de aplicată despre oportunitățile pe care ni le oferă fondurile europene

psnews.ro

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a participat joi la reuniunea de lucru de la Ministerul Fondurilor Europene cu actori importanți din domeniul energetic, potrivit Caleaeuropeana.ro.

”A fost o discuție extrem de aplicată despre oportunitățile pe care ni le oferă fondurile europene pentru proiectele de investiții în energie. Am analizat viitoarele programe operaționale ale României, planul de redresare economică al Europei și mecanismul de tranziție justă, care va ajuta regiunile cu industrii bazate pe combustibili fosili să facă tranziția spre surse de energie regenerabilă”, a transmis Cristian Bușoi printr-un mesaj pe Facebook.

În ceea ce privește planul ”viitoarei generații UE” de 750 de miliarde de euro, România ar urma să primească până la 33 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, bani care se vor adăuga alocărilor bugetare destinate țării noastre în cadrul bugetului multianual al Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.

De asemenea, țara noastră ar urma să beneficieze de până la 4,44 de miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă, a cărui valoare se ridică la suma de 40 de miliarde de euro și care face parte din planul Comisiei Europene de redresare economică.

De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat la începutul lunii iunie că noul plan al Comisiei Europene, care este intitulat ”Pactul Verde”, reprezintă pentru noi un ghid clar în programul de guvernare şi în toate acţiunile guvernamentale ulterioare.

România se numără printre cele 18 state membre ale Uniunii Europene care au semnat declarația privind utilizatea investițiilor din Pactul Ecologic European ca element-cheie în planul de redresare a Uniunii Europene după pandemia de coronavirus.

În acest sens, Guvernul României a aprobat la finalul lunii aprilie Memorandumul pentru iniţierea procedurilor necesare pentru accesarea fondurilor europene din Mecanismul de tranziţie justă. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat toate cererile transmise de 18 state membre, printre care și România, pentru acordarea de sprijin în pregătirea planurilor lor teritoriale pentru o tranziție echitabilă, fiecare stat membru trebuind să întocmească un astfel de plan pentru a avea acces la finanțarea acordată în cadrul Mecanismului pentru o tranziție justă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *