Skip to content
Politică

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE: Nu sunt singuri în fața acestui tsunami al scumpirilor energiei, există soluții

Facebook/Cristian Busoi

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), dă asigurări cetățenilor europeni că ”nu sunt singuri în fața acestui tsunami al scumpirilor” energiei.

El a anunțat că, miercuri, la Bruxelles, va avea loc ”o dezbatere foarte importantă privind prețul energiei, problemele pe care le-am înregistrat la nivelul UE, dar și soluțiile  posibile care să ridice presiunea de pe consumatorul final: cetățeni și companii.”

Cu toții ne-am văzut puși în fața unor creșteri semnificative la prețul energiei. În Italia, din decembrie 2020 până la sfârșitul lunii iunie 2021, prețurile la energie au crescut cu 57% și până în prezent au crescut cu încă 80% la peste 150 € / MWh. În Spania +92 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 167%), în Germania +94 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 217% ), Franța +90 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 187%), România +78 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 140%). Știm care sunt problemele, de unde provin aceste creșteri, fie că vorbim de fluctuațiile prețului la gaz, de jocul pe care îl face Gazprom pentru mărirea profitului precum și a politicii sale de creștere a dependenței țărilor cu mai puține resurse”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Buşoi a prezentat o serie de soluții pe care și cetățenii și companiile trebuie să le cunoască:

Soluții adoptate în întreaga Uniune, cu respectarea unor principii extrem de importante: poluatorul plătește, măsurile protecționiste nu trebuie să afecteze economia de piață și nici securitatea energetică a fiecărui stat membru în parte și a UE, în general.  O altă soluție ar putea fi achiziția centralizată de gaze, printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea comerțului în relațiile cu Rusia. Nu în ultimul rând, o discuție se poată pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie.  Instrumentele pe care le avem acum la îndemână sunt analizate de experți și vor intra în consultare.  Cel mai important: cetățenii nu sunt singuri în fața acestui tsunami al scumpirilor. Cu calm, dialog susținut cu industria, cu decizii echilibrate la nivel european și național vom depăși această problemă”.

Comisia Europeană va elabora un set de instrumente pentru ca statele membre să poată gestiona această situație fără a încălca normele europene, dând astfel curs solicitărilor venite din partea Spaniei.

Premierul Florin Cîțu a afirmat că Guvernul va lua în considerare plafonarea prețului la energie dacă la nivelul UE există ”o masă critică” de țări care să adopte această soluție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *