Skip to content
Sănătate

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea și ar aștepta pronunțarea EMA asupra vaccinului AstraZeneca

Inquam Photos / George Călin
" "

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), responsabil al Parlamentului European pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), face apel la cetățenii europeni și români să aibă încredere în decizia celei mai importante autorități de sănătate din UE.

”Ca responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) spun că ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea și ar aștepta pronunțarea EMA asupra AstraZeneca. Țările acționează diferit și zgomotul de fond face praf încrederea. Ca responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA, cu care am ținut permanent legătura de la începutul acestei crize pot spune că cetățenii români și toți cetățenii europeni trebuie să aibă încredere în decizia celei mai importante autorități de sănătate din UE”, a precizat Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

" "
" "

Acesta și-a exprimat speranța că vaccinul AstraZeneca ”să poată fi folosit și să primească o nouă validare științifică”, în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să prezinte joi rezultatele evalutării cazurilor de reacții adverse provocate de serul produs de AstraZeneca.

Cristian Bușoi a punctat că EMA este o instituție care ”nu a dezamăgit până acum și care nu va dezamăgi. Multitudinea de filtre științifice aplicate unei decizii de cercetare medicală și modul în care aceste filtre se verifică și se condiționează între ele, țin sistemul de sănătate european la un nivel de funcționalitate înalt, în comparația cu oricare alt sistem de sănătate global”.

”Există păreri împărțite și multă tensiune în dezbaterea publică despre campania de vaccinare. Întrebarea cred, de bun simț, este la ce ne așteptăm într-o asemenea criză în care tot ce înseamnă putere globală, statală, companie privată, expertiză științifică și de cercetare au fost luate prin surprindere și au fost nevoie să acționeze fără protocoalele cunoscute. Da, sunt obstacole, dar acestea pot fi depășite dacă există încredere în decizia unor autorități și a expertizei științifice și dacă se pune punct zgomotului”, a subliniat europarlamentarul român.

Acesta a explicat că ”este, de asemenea, și multă decizie politică și sunt inclusiv temeri electorale. Există state în prag de alegeri sau care trec prin alegeri, unde publicul este speriat și sunt multe reacții la cald”.

”Privind din afară, normal că se vede cum ar trebui să se acționeze mai bine, dar adevărul este că atunci când ești autoritate publică, în orice țară, și ai o suspiciune, un pas înapoi este primul resort, chiar dacă nu există o fundamentare științifică clară pentru asta. Din păcate acum, țări diferite au abordări foarte diferite, dar mă adaug celor care insistă asupra elementelor obiective și anume că: dacă Agenţia de Reglementare în domeniul Sănătății din Marea Britanie, Agenţia de Reglementare Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că vaccinul AstraZeneca este sigur, atunci putem avea încredere”, a conchis Cristian Bușoi.

Aceasta a precizat însă că până atunci toate datele arată că vaccinul este sigur, inclusiv datele din testele clinice, și că ”riscul efectelor adverse este mult mai mic de beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei COVID-19”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *