Skip to content
" "
Video

Cristian Bușoi: România este într-o situație extrem de complicată și delicată! EXCLUSIV

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a fost invitatul unui nou interviu al redacției PSnews.ro, în decursul zilei de joi.

În acest context, liberalul a vorbit despre mai multe subiecte importante ce privesc atât România cât și activitatea sa în cadrul Parlamentului European. Cristian Bușoi a expus care sunt proiectele în care se implică.

În primul rând, europarlamentarul a explicat că domeniul său de activitate, în cadrul PE, este sănătatea, fiind un subiect imporant pentru cetățenii Europei. Conform lui Cristian Bușoi, este nevoie de o implicare activă în acest domeniu, întrucât vârsta medie de viață crește din ce în ce mai mult, iar o populație mai vârstnică necesită mai multă îngrijire medicală. Acțiunile în care se implică se referă la găsirea unor soluții de lungă durată și accesibile fondurilor statelor.

”În PE, dincolo de anumite dosare legislative foarte concrete care țin de anumite modificări ale unor directive sau regulamente existente, cele mai multe inițiative și activități au fost legate de sănătate. Este un domeniu nu doar extrem de important pentru toți cetățenii europeni, dar este și un domeniu în care lucrurile trebuie schimbate pentru ca cetățenii europeni să se bucure de servicii mai bune cu un cost eficient, adaptat la resursele bugetare existente. România este într-o situație extrem de complicată și extrem de delicată, fiind cu resurse limitate, insuficiente – și aceste de multe ori prost gestionate. Însă probleme sunt în toate țările Uniunii Europene, chiar în țări cu sisteme avansate, de care pacienții sunt relativ mulțumiți, dar care nu pot acoperi toate nevoile și care pe termen mediu și lung, nu știu dacă vor fi sustenabile, pentru că vorbim de o populație care, din fericire, și datorită progreselor din medicină, îmbătrânește, speranța de viața a crescut, populația trăiește mai mult, dar o populație îmbătrânită și cu o speranță de viață mai mare are nevoie din ce în ce mai mare de servicii de sănătate. În contextul în care bugetele și avuția țărilor crește într-un ritm scăzut dar nevoile de sănătate și cheltuielile în acest domeniu cresc într-un ritm exponențial, există această posibilitate ca lucrurile să nu fie sustenabile pe termen lung. La nivel european, sunt în aceste inițiative de a găsi soluții sustenabile pe termen mediu și lung pentru finanțarea sănătății și organizarea sistemelor de sănătate”, a explicat vicepreședintele PNL, pentru PSnews.ro.

Mai mult decât atât, președintele PNL București a menționat un alt proiect în care este implicat, ce se referă la bolile asociate ficatului: hepatita, cancerul hepatic și așa mai departe: ”În mod concret, de asemenea, continui cu grupul al cărui președinte sunt – e un grup informal -, ”Friends of the liver”, să ne preocupăm de problemele legate de bolile ficatului: în primul rând de hepatite, care sunt un subiect serios în multe țări europene, mai ales la nivelul hepatitei C, pentru care avem în acest moment un tratament care are o rată de succes de peste 90%, cu efecte adverse foarte mici și care nu este din păcate accesibil tuturor pacienților europeni, așa cum ar trebui; a cancerului hepatic, a altor probleme asociate cu bolile ficatului. Venim cu întrebări către Comisia Europeană, inițiative, rezoluții, recomandări către statele membre pentru a-și pregăti planul de acțiune națională și pentru a face ceva în domeniul prevenției,  informării, al screeningului, depistării precoce și în domeniul tratamentului bolilor ficatului și în special ale hepatitei”.

Totodată, Cristian Bușoi a amintit de o dezbatere din PE privind înființarea unei agenții de evaluare a tehnologiilor medicale.

”Curând, va exista o dezbatere în Parlamentul European în care mă voi implica în ceea ce privește o rețea pentru agențiile de evaluare a tehnologiilor medicale, cele care trebuie să ia decizii despre compensarea sau nu a unui medicament sau a unui dispozitiv medical, în funcție și de beneficiile concrete și cosurit eficiente pe care aceste produse le aduc și care va fi unul dintre subiectele legislative importante în domeniul sănătății pe agenda Parlamentului European”, a precizat europarlamentarul.

În încheiere, vicepreședintele PNL a menționat de rolul formal pe care îl are în cadrul comisiei ITRE. Pe acest fond, Bușoi a precizat că momentul când România va ocupa scaunul de conducere al Parlamentului European, se va decide viitorul banilor europeni după 2020: ”Sunt foarte implicat și am un rol formal în comisia ITRE, în ceea ce privește instrumentele de finanțare în diverse programe de finanțare ale UE și cel mai important subiect, acela al viitorului politicilor de coeziune al fondurilor europene, după 2020. În condițiile în care anul acesta se vor contura direcțiile de acțiune și în primele 6 luni ale anului viitor, chiar în timpul președenției României, se vor lua deciziile cele mai importante, de cum se vor cheltui banii europeni în cei 7 ani de după 2020”.

Puteți urmări secvența începând cu minutul 20:45 și până la 25:29

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *