Skip to content
Politică

Cristian Bușoi: România poate accelera creşterea capacităţilor de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu bani europeni

Facebook

România poate accelera creşterea capacităţilor de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu bani europeni, aceasta reprezentând una dintre oportunităţile pe care le aduce acest război, a afirmat Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE), din Parlamentul European, potrivit economica.net.

Dincolo de marile probleme pe care le aduce această invazie, acest război neprovocat şi această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie totuşi să înţelegem că pot fi unele oportunităţi. Cea mai importantă oportunitate este că putem să accelerăm – cu bani europeni, PNRR şi Fondul de modernizare – pentru a creşte capacităţile de producţie nu doar, dar în principal, de energie electrică din surse regenerabile. Deja ştiţi bine că Ministerul Energiei cu Ministerul Fondurilor Europene au lansat deja prin PNRR un ghid şi curând se vor putea depune proiecte”, a menţionat Cristian Buşoi, la o dezbatere despre criza energetică şi soluţii la problemele momentului, organizată de DC News.

El a subliniat că „sunt scheme pentru cogenerare, sunt scheme pentru partea aceasta de stocare”.

Sunt pentru fiecare ţară anumite specificităţi care trebuie gândite. Unele ţări încep să se gândească să investească mult în terminalele LNG (terminale de gaz lichefiat, n.r.). În România va trebui să vedem în ce măsură acest lucru este fezabil, pentru că există o întreagă discuţie – cum ar putea să treacă de anumite strâmtori vase cu gaz lichefiat pentru a ajunge în portul din Marea Neagră. Pe noi ne interesează foarte mult BRUA şi interconectările în sud cu Bulgaria, Grecia, pentru a putea primi gaz din Azerbaidjan”, a subliniat preşedintele ITRE.

România a depus câteva proiecte şi pe interconectarea cu gaz şi pe interconectarea cu electricitate şi pe depozite de gaz care sunt extrem de importante, în acest moment fiind una dintre soluţiile de a scăpa de dependenţa de gaz rusesc pe termen scurt evident, până în 2030”, a adăugat Cristian Buşoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *