Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu, analiză la rece după victoria Ursulei von der Leyen: Este o moștenire lăsată de doamna Merkel

Analistul Cristian Diaconescu a explicat pentru PSNews.ro că numirea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene reprezintă o moștenire lăsată de Angela Merkel și, totodată, o garanție a faptului că Germania va juca un rol pivotal în viitorul Uniunii Europene.

“În primul rând, erau așteptări ca votul să treacă la limită, ceea ce s-a și întâmplat, are voturi mai puține decât Juncker. În al doilea rând, avem un semnal interesant, se pare că a reușit să convingă în expunerea în plen, sigur fiind votată de populari, deși nu de toți, de grupul Renew și de 75% dintre socialiștii pro-europeni, de tipul spanioli. Împotriva sa s-au exprimat în special nemții, probabil nu suficient de încrezători într-un președinte al Comisiei Europene federalist. Să nu uităm că grupul de la Vișegrad, de exemplu, și Italia s-au bătut împotriva lui Timmermans și în final au obținut un președinte al Comisiei Europene care a vorbit și va mai vorbi despre Statele Unite ale Europei și un control al Germaniei, pe care îl contestau în politici publice fulminante în legătură cu principala zonă de decizie și control la nivelul Uniunii Europene și anume Comisia Europeană.

Sigur, e o situație interesantă, o persoană apărută din culise a reușit iată să convingă și pe un joc politic care este oricum mult mai mare i se atribuie un rol pivotal doamnei Ursula von der Leyen și implicit Germaniei. Este o moștenire pe care o lasă doamna Merkel”, a explicat analistul.

Plenul Parlamentului European, reunit marți la Strasbourg, a votat pentru numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. 374 a fost majoritatea necesară, iar candidatul PPE a adunat 383 de voturi. 327 dintre europarlamentari au votat împotrivă. 

Rezultatul votului a fost foarte strâns, la limită chiar, provocând emoții liderilor PPE. Dacă ea ar fi fost respinsă de plenul Parlamentului, s-ar fi reluat negocierile la nivelul Consiliului European și este puțin probabil ca popularii să mai fi avut șansa nominalizării unui alt candidat. 

Ursula von der Leyen a discutat cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu populiștii, încercând să își asigure sprijin în condițiile în care voturile socialiștilor nu erau de partea sa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *