Skip to content
" "
Politică

Cristian Diaconescu, concluzii la rece după rezultatul alegerilor din Grecia: Este un semnal interesant pentru partidele extremiste. Europa se întoarce de la suveraniști

Ieri, 7 iulie, am asistat la o schimbare politică importantă în Grecia, acolo unde premierul populist Alexis Tsipras a suferi o înfrângere dură în alegerile duminică. Partidul Noua Democrație, condus de Kyriakos Mitsotakis, a obținut aproape 40% dintre voturi și va putea forma singur o majoritate de guvernare, potrivit legilor electorale. Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia a fost în mare parte preconizat de dezastrul suferit de Syriza în alegerile europarlamentare.

Clasat pe primul loc, cu 39,8% din voturile exprimate, partidul Noua Democraţie (ND, dreapta) urmează să deţină 158 din cele 300 de mandate în Vuli (Parlamentul grec), potrivit rezultatelor oficiale la numărarea a 94% din sufragii.

" "

În aceste prime alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de faliment, Partidul Syriza al lui Tsipras, care a obţinut 31,5% din voturile exprimate, va păstra doar 88 din cele 144 de mandate pe care le are în Legislativul în exerciţiu.

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a precizat pentru PSNews.ro că alegerile din Grecia au dat un semnal important și anume acela că Europa se întoarce pe o traiectorie normală, înapoi de la suveraniști, cei care erau împotriva valorilor europene.

“Este un semnal cât se poate de interesant, nu numai pentru Syriza, partid eurosceptic, dar și pentru alte partide cu nuanțe extremiste. Aceste partide, de tipul Zorii Aurii, au înregistrat rezultate deplorabile. Partidul Greek Solution, un partid pro-rus declarat, a obținut la rândul său rezultate cu o cifră. Deci, tot ce înseamnă până la urmă parcurs într-o formă sau alta, împotriva valorilor europene, ideea de a arunca țara pe o orbită pe care nu reușești să o explici din punct de vedere politic, toate acestea s-au arătat devastatoare pentru sprijinul politic.

Cred că se întoarce Europa de la suveraniști, de la acel pericol care era aproape conștientizat ca fiind unul dintre cele mai grave dezvoltări prin care urma să treacă Uniunea Europeană. Noua Democrație e un partid de familie, cum și pe partea stângă probabil că va reapărea PASOK (Mișcarea Socialistă Panelenă), dar iată că tot ce a însemnat o amenințare pentru solidaritatea europeană, pentru un orizont modern european, în acest moment, cel puțin din semnalul primit din Grecia este înlăturat.

Tsipras a intrat la guvernare într-un moment de criză, a găsit  o rezolvare lamentabilă, întâi i-a înfruntat pe cei de la Bruxelles, după care s-a întors, a ținut un referendum fulminant, după care a fost obligat, pentru ca Grecia să nu se prăbușească economic să aplice exact la acele standarde pe care Bruxelles-ul i le impunea pentru a supraviețui economic.

Cu bune și rele, vechile partide par în acest moment mult mai serioase și mult mai de încredere pentru a genera acel tip de așteptare cât de cât pozitivă. Iată că această experiență pasional-extremistă nu își mai are de la dreapta la stânga susținere în electoratul grec”, a conchis analistul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *