Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu decriptează lovitura de la vârful SUA. La ce ar trebui să se aștepte România EXCLUSIV

rfi.ro

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a acordat marți după-amiază o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat lovitura de la vârful SUA – ne referim la înlocuirea de către președintele Donald Trump a lui Rex Tillerson în funcția de secretar de stat cu cel care până acum a condus CIA – l-am numit pe Mike Pompeo.

CITIȚI ȘI: Bomba lunii în SUA: Donald Trump l-a DEMIS pe secretarul de stat Rex Tillerson

Concret: Cristian Diaconescu a explicat pentru PSnews.ro că o primă consecință a acestei schimbări va fi clarificarea poziției SUA în unele aspecte de politică externă, marcate până acum de disensiuni între Trump și Tillerson.

„Aici sunt două planuri. În legătură cu poziționarea în relațiile internaționale a Statelor Unite: sigur că, în perioada imediat următoare, lucrurile vor fi ceva mai clare în legătură cu atitudinea părții americane – mai ales în condițiile în care o serie de situații de criză și conflict sunt în plină desfășurare, iar Statele Unite sunt un jucător politic global. În al doilea rând, au existat deosebiri de abordare pe o serie de subiecte între Rex Tillerson și președintele american. Să ne amintim doar de denunțarea unilaterală a acordului nuclear privind Iranul, a acordului pe climă de la Paris, rezervele pe care Departamentul de Stat le-a avut în legătură cu întâlnirea (puternic mediatizată, dar considerată în multe cercuri americane ca fiind insuficient pregătită) între președintele american și liderul nord-coreean, unele deosebiri de abordare și chiar de retorică în ceea ce privește proiecte de securitate americană în Europa…

Rex Tillerson a promovat o linie de politică externă ceva mai tradițională, nefiind susținătorul unor schimbări dramatice – mai ales în ceea ce privește o serie de atitudini în Europa sau în Orientul Mijlociu (în special pe probleme de securitate). Pe de altă parte, din câte știu (și n-aș putea spune că-i este direct imputabil lui Rex Tillerson), Departamentul de Stat, după schimbarea administrației (de la Barack Obama la Donald Trump – n.r.), a avut o scădere dramatică de personal: au plecat foarte mulți diplomați de carieră, iar înlocuirea acestora a fost și este un proces anevoios, Statele Unite neavând în acest moment o reprezentare diplomatică în unele zone cât se poate de sensibile la nivel mondial. Dar repet: în fața mizelor și a poziționării americane în următoarea perioadă, sigur că explicațiile vor fi destul de evidente.

În ceea ce privește înlocuirea cu Mike Pompeo: aceasta era anticipată. De altfel, când se discuta despre eventuala pensionare a domnului Tillerson de la Departamentul de Stat, prima variantă luată în discuție era Mike Pompeo – un consilier și un apropiat al președintelui Trump de ani buni”, a detaliat Diaconescu.

Întrebat ce relevanță are numirea lui Pompeo în fruntea Departamentului de Stat, ținând cont de suspiciunile ce planează în jurul americanului în legătură cu pretinsa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2017, Cristian Diaconescu a evitat un răspuns frontal, dar a atras atenția că Mike Pompeo este o algere potrivită pentru Departamentul de Stat, având în vedere informațiile pe care le deține fostul șef al CIA.

„E foarte greu de dat un răspuns tranșant din această perspectivă, dar în orice caz: după cum observați, înlocuirea șefului Departamentului de Stat american a fost făcută cu o persoană care în mod evident are foarte multe informații, analize în ceea ce privește inclusiv acest recent incident de la Londra (cu spionul rus otrăvit – n.r.). Deci se înțelege la nivelul administrației americane faptul că cineva care este conectat la evoluțiile internaționale în acest moment poate fi candidatul cel mai interesant, cel mai oportun pentru ocuparea funcției de șef al Departamentului de Stat”, a punctat Diaconescu.

În încheiere, l-am întrebat pe ex-ministrul de Externe la ce ar trebui să se aștepte Europa și în special România după schimbarea de la vârful SUA. La rândul lui, fostul guvernant a pus accentul pe necesitatea consecvenței din partea americanilor.

„Nu cred că vor apărea schimbări majore în ceea ce privește cooperarea transatlantică în domeniul securității (esențială pentru Europa). Sigur că aici, după părerea mea, continuitatea va marca și atitudinea noii conduceri a Departamentului de Stat. În legătură cu aspecte economice (cooperări), sigur: au fost niște semnale în ceea ce privește introducerea unui nou regim tarifar pentru oțel și aluminiu din zona americană (mai ales din parte președintelui Statelor Unite), dar aici Departamentul de Stat nu are atribuții directe și imediate.

Ceea ce însă este extrem de important pentru noi (România) și pentru regiunea în care ne aflăm este păstrarea unei consecvențe cât se poate de clare din partea părții americane”, a conchis analistul de politică externă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *