Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu devoalează jocurile politice de la Chișinău: Situația va tinde să devină explozivă

Lupta pentru putere în Republica Moldova este în plină desfășurare, iar evenimentele se succed pe repede înainte. Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti – câştigătorii alegerilor – şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea.

Duminică, însă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Analistul Cristian Diaconescu a explicat pentru PSNews.ro cum arată situația politică de la Chișinău. Acesta a atras atenția asupra unui pericol, acela în care violența ar putea deveni singurul argument.

„Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova își are originea în ce se întâmpla cu câteva luni, un an de zile în urmă. Și anume, din punct de vedere al exercițiului democratic electoral, în Republica Moldova s-a adoptat o lege electorală contestată de toate statele partenere – să nu uitam că din 2014 Republica Moldova este membru asociat în Uniunea Europeană – inclusiv de Comisia de la Veneția, sau CEDO. Cu toate acestea, clasa politică din Republica Moldova a continuat să susțină acest sistem electoral.

În al doilea rând, pro-europeanul Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinăului și i-a fost infirmată la masa verde preluarea mandatului de primar. Azi practic discutăm despre infirmarea rezultatului alegerilor din Republica Moldova în urmă cu trei luni. Sigur, există o decizie a Curții Constituționale care se referă la o anumită perioadă de trei luni în care ar fi trebuit să se formeze un guvern și să se desemneze președintele parlamentului. Nu s-a întâmplat acest lucru decât la o zi după expirarea acestei perioade. Dar pe de altă parte revocarea parlamentului nu putea fi făcută de președinte decât dacă se consulta cu celelalte forțe politice, ceea ce nu s-a întâmplat.

Sunt foarte multe necunoscute din acest punct de vedere. Și dacă ar fi să încheiem cu faptul că în acest moment, dacă privim la reacțiile internaționale, acestea sunt similare, fie că este vorba de Moscova, de Bruxelles sau de Washington, în sensul că se cere calmarea situației, revenirea la formulele democratice privind statul de drept și un anume tip de colaborare, consens politic, pentru a se depăși situația de criză.

După părerea mea, situația va tinde să devină explozivă, pentru că treptat, neavând capacitatea de a rezolva problema, vectorii politicii din Republica Moldova din ce în ce mai mult vor solicita intervenție externă. Deci am văzut că președintele Dodon deja și-a anunțat o anume disponibilitate pentru a cere o intermediere internațională în acest proces. Sper sub nicio formă să nu se ajungă la o situație în care violența să devină de fapt singurul argument în Republica Moldova”, a explicat analistul.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *