Skip to content
Politică Republica Moldova

Cristian Diaconescu: Este în interesul cetățenilor din Republica Moldova să iasă la vot

" "

Republica Moldova se află în pragul unor alegeri care îi va decide parcursul și dezvoltarea pentru următorii patru ani de zile.

Luni de zile de campanie și lupte interne își vor vedea rezultatul începând de luni 25.02.2019, când se va finaliza numărătoarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare de duminică și învingătorii vor fi declarați.

Fostul jurist, politician și analist Cristian Diaconescu a făcut, pentru PSNews, o radiografie a situației politice din Republica Moldova dinainte de alegeri.

Fostul diplomat spune că toate structurile europene vor observa cu un interes crescut aceste alegeri și prezintă situația românilor de peste Prut din trei puncte de vedere:

”Premizele cred că sunt unele dintre cele mai complicate prin care a trecut procesul electoral în Republica Moldova din 1990 până astăzi. Pentru că, ce s-a remarcat, în primul rând se organizează alegeri pe baza unui sistem electoral mixt, proporțional și pe listă, care a fost criticat de instituțiile europene care se referă, prin expertiza lor, la modul de desfășurare a alegerilor, la baza legală, până la Comisia de la Veneția și UE.

În al doilea rând, imaginea unui stat condus de o cleptocrație ce se reflectă, evident, în blocarea expresă de sprijin financiar, de fonduri, atât din zona UE cât și din zona FMI, aruncă o umbră serioasă de neîncredere. 

În al treilea rând, faptul că s-a diminuat până la dispariție discursul pro-european. Să ne reamintim că Republica Moldova, în timpul Parteneriatului Estic era una dintre cele mai pro-europene națiuni din proximitatea Uniunii Europene și orientată spre Vest, chiar dacă avea mari disensiuni interne, guvernele erau organizate și conduse de partide politice care pe zona pro-occidentală găseau un numitor comun. 

Astăzi, acest lucru nu mai apare decât dintr-o singură direcție politică, a lui Andrei Năstase și Maia Sandu. A reapărut discursul antiromânesc, așa cum a fost întreținut pe vremea președintelui Voronin și a socialiștilor aflați la putere. De altfel, și astăzi socialiștii sunt pe primul loc în sondajele de opinie.

Circulă zvonuri despre realizarea unui proiect de federalizare după alegeri, deci premizele sunt cât se poate de complicate.” a spus el.

Cu privire la posibilitatea fraudării sau invalidării alegerilor, fostul ministru al Justiției este de părere că nu va avea nimeni curajul să le fraudeze datorită faptului că vor veni supraveghetori din toate marile structuri europene pentru a urmări cu atenție procesul electoral:

”Nu cred că se vor invalida alegeri, cu toate că există observatori din partea marii majorități ale instituțiilor internaționale. Sigur, deocamdată speranța este ca procesul electoral să se desfășoare cât de corect posibil. Sigur, sunt acuzații din partea Opoziției, dar este în interesul cetățenilor din Republica Moldova să iasă la vot și să se asigure că în țara lor alegerile vor fi bine și corect organizate.”  a adăugat el.

Deși par două formațiuni rivale, credeți că socialiștii lui Igor Dodon și oamenii oligarhului Plahotniuc ar putea încheia o coaliție de guvernare?

”Da, aproape sigur se vor alia. O astfel de separare nu poate fi pusă în discuție în acest moment. Practic, în afară de cei doi politicieni pe care i-am menționat anterior , absolut toată zona politică din Republica Moldova, indiferent din ce se spune în manifeste, în retorica de campanie și programe electorale, dorește o orientare clară a Republicii Moldova către Federația Rusă. 

Deci, cu atât mai mult acest demers se va realiza în condițiile în care situația economică este critică în Republica Moldova. Strict pragmatic, opțiunea spre Europa nu este numai o chestiune declarativă, este și o formă de supraviețuire economică a Republicii Moldova pentru că Federația Rusă are o serie de limitări financiar-bugetare și un ajutor masiv este greu de presupus că s-ar introduce, iar alte state puternice din afara Uniunii Europene precum China și Turcia au interes limitat. 

Deci, din acest punct de vedere, pe o analiză pragmatică, concretă, decidenții politici din Republica Moldova, cei ce se vor alege de duminică, trebuie să se gândească bine la viitorul parcurs al țării. ” a încheiat Cristian Diaconescu.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *